2012-08-04
平時日日朝早都係晌屋企整早餐食,食完先返工。自從公司最近改咗5日制,星期六就多咗出街食早餐,懶得整之餘,想食得hea啲同豐富啲。依朝先搵嚟麥記,平時去麥記都係但求快快手頂餐飽,咁既然唔趕時間,又想食得豐富啲,「珍寶套餐」係必然首選,一份珍寶有齊脆薯餅、兩件熱香餅、兩件英式烘鬆餅、炒滑蛋、豬柳,加埋一杯即磨咖啡,咁嘅陣容實屬小弟平時早餐嘅兩倍份量。可能好多人都不悄麥記出品,麥記就等於垃圾食物,有時人就唔理好醜鍾意為反而反。眼見麥記近幾年都不斷改進,雖然質素唔係好到飛上天,收你十零廿蚊,咁你想點?總好過有啲餐廳真係收得你貴仲要唔好食,我屋企附近間荔苑就係表表者啦!講番個珍寶套餐,幾樣都係我鍾意食嘅嘢,脆薯餅、熱香餅、烘鬆餅都係心頭好,熱香餅鍾意多牛油多糖漿,咁至夠香;烘鬆餅捨果醬,還是鍾意搽牛油多啲。炒蛋唔算好滑,勝在份量多;豬柳搭薯餅,你試過咁食未丫?仲有咖啡可以添飲,我又鍾意多奶,想點都得,幾寫意呀!又有免費報紙睇,依間麥記又大又闊落,幾好hea呀,想坐得更加舒服啲,過隔離嘅McCafe就得喇,偶爾唔使返工整份珍寶,感覺都唔知幾好。俾個「笑」佢,因為廿零蚊大大份,樣樣啱食,咖啡添飲,刨