2020-10-13
朋友約聚餐竟然帶左我地去灣仔食川菜,我同老公準時到達,一行四人去到灣仔一幢商廈- 凱聯,第一次去門口好高級嘅大堂,對食物帶點期待。齊人就坐 lift上2/F, lift門一開覺得唔似普通飯店,幾張圓型卡位同窗邊卡位,而環境寧靜燈光柔和。老壇酸菜魚 可選擇桂花或海沙巴同價錢 $428桂花魚較嫩滑而海沙巴就肉厚較有口感。大家商議後選擇前者桂花魚,4個人食剛剛好,大大湯碗送上真材實料,酸酸辣辣而且唔會太油,酸菜脆身爽,新鮮桂花魚肉同骨腩,辣度適中唔會死辣有層次感,最喜歡湯底嘅配料,有脆藕片,爽萵筍, 芽菜菇片同埋吸晒味嘅薯粉,惹味非常,啖啖魚片可口。茶燻樟茶鴨 $168 半隻每口都食到淡淡煙燻味,肉身都嫩滑,但同時鴨皮嘅微微脆兼鴨油香,有驚喜喎,好耐無食過有質素嘅菜式。老乾媽牛鬆炒絲苗 $148大大碟炒得夠鑊氣,熱辣辣香噴噴金黃色,即時增加胃口,炒得出色粒粒飯乾身,加上牛鬆又嚼頭,菜粒老乾媽醬豆豉同炒,口感非常豐富兼惹味。口水雞 $108朋友最愛去邊到聚會有呢款菜也會叫的,麻麻辣辣,用上唔同花椒油淋起面,雞肉沾滿椒油鹹香唔太辣,雞肉出奇的滑不失雞味,無被蓋過,值得一試。4個人竟然可以食唔晒,
老壇酸菜魚 可選擇桂花或海沙巴同價錢 $428
桂花魚較嫩滑而海沙巴就肉厚較有口感。
茶燻樟茶鴨 $168 半隻
老乾媽牛鬆炒絲苗 $148
口水雞 $108
4個人竟然可以食唔晒,連加一服務費同茶位$40 (4個人)
每人人均$250 咋 超值~~~