星期二約左中學同學去波鞋街買波鞋,行完街我提議去我最愛的"靚煲皇"烚烚吓~!我地七點零鐘去到,見到已坐左好多人,好彩近門口仲有一張枱,我地二話不說就坐低叫野食。今次叫左個"花膠老爺魚煲",大廚話呢個係順德名菜,大大煲奶白色嘅湯底,鮮甜濃郁,整條魚(雜斑)起肉切片,魚肉晶瑩剔透,一睇就知新鮮(隔離就係街市),食落口非常嫩滑,原來大廚用左D小祕訣,就係加D雞油令魚肉更滑漏,加D陳皮去辟左魚嘅腥味,真係有得食又學到野。因為呢度鄰近街市,所以D食材零舍新鮮,海生蝦用竹簽成隻串住,淥熟之後容易剝殻,蝦頭多膏、蝦肉結實爽甜!手打墨魚滑嘅面頭舖左一層蟹子,幾有日本feel。用筒載住D墨魚滑,大細型狀隨你淥,食落口爽滑彈牙,我建議唔使沾醬料更能食到佢嘅鮮味!比起魚皮,我更加鐘意叫呢度嘅"響鈴"黎食,又薄又脆,放落湯淥3數秒,既保留少少香脆,又吸收左湯嘅精華,一流👍🏻!黎嘅時候我嘅老同學仲懷疑天時暑熱仲打邊爐?!點知食完之後都冇流過一滴汗(冷氣夠凍),仲提議下次約埋成班舊同學再黎呢度"烚烚吓"話當年!

2018-09-11