現在住響修打蘭街附近的我,以為自己對修打蘭街都幾熟悉,點不知有一日下午特別咁樣喺OpenRice 搜尋一下附近嘅餐廳,先至發現原來呢一間永記係十分之出名,而且係好多人推薦嘅餐廳!好可惜原來咁耐以來,我從來都冇嚟過所以今日就特登落去,食呢一個傳說中嘅豬什湯粉呢度嘅湯粉最開心嘅地方就係能夠隨便配搭,豬什類呢就可以歸為一種,只係需要選擇大中小就可以啦。喺開飯呢度見到佢哋最出名就係豬什,咁所以我一定要試啦!點左個中嘅米粉,豬什裏邊有豬心,豬潤,豬肺,豬腸粉,豬腩肉,豬耳,豬大腸同埋豬肚。分量十足!啱啱睇到佢嘅湯底已經感覺到應該十分之清甜,配上我很喜歡嘅新鮮芽菜,以及潮州湯粉必備嘅小芹菜,呢啲芹菜仔調味比起葱更加好!(因為我自己唔食葱的!) 芽菜同小強菜仔分量十足望落去更加健康,豬雜嘅份量都超級得多,反而呢粉面就變得唔係好夠!十分之欣賞佢嘅豬什全部都好乾淨,尤其是豬肺十分之爽口,湯底真係用上豬什同埋豬肉制成,啖啖都係清甜味道!喺呢度總會遇到好多講潮州話嘅叔叔伯伯,剛好我響度食面嘅時候遇到一位特登由九龍搭車過嚟食面嘅伯伯,佢用一碗麵嘅時間同我分享左好多生活事,而且仲同我講佢佢身體抱恙,剛好去醫生檢

喺呢度總會遇到好多講潮州話嘅叔叔伯伯,剛好我響度食面嘅時候遇到一位特登由九龍搭車過嚟食面嘅伯伯,佢用一碗麵嘅時間同我分享左好多生活事,而且仲同我講佢佢身體抱恙,剛好去醫生檢查完之後有點點起色,就趁呢個機會來食一口面
佢仲同我講呢度有幾十年歷史,由佢後生嘅時候食到現在,接着就聽到佢同呢度嘅老闆娘響度講,話啲材料點樣新鮮先可以整得好食。唔怪得佢哋客似雲來五點鐘收工都係長期待滿座,係呢度祝呢一位同我傾左一碗麵嘅時間嘅伯伯身體健康,下一次落嚟食面嘅時候能再見到你呀!

呢碗麵唔單止飲清甜的湯,食爽口美味的豬什,而且仲要食緊嘅係龍口嘅人情味!