2019-01-28
上星期日嚟到荃灣廣場行街,見到場內的餐廳都大排長龍,我同女朋友都幾肚餓,唔係咁想等,就去左享和街嗰邊揾下有咩食,俾瀛燒好有日本在地居酒屋既外觀吸引左,見d價錢又唔貴就入去揾位坐!今晚天氣幾凍,坐底無耐就有杯茶味香濃既綠茶飲下,暖暖胃!我哋行左成個下晝,都成隻餓鬼咁,見到餐牌有鍾意既野食就係咁點!點完睇睇張單我哋都俾落單姐姐手靚字嚇親,好耐無見過落單都會寫咁靚既字!落完單先有時間睇下間鋪既環境,餐廳分樓上樓下,樓下主要有一張廚師bar檯同幾張圍住bar檯既4人檯,樓底勁高空間感十足!裝修同喺日本一般既居酒屋極似!播住輕快既日本樂曲,我有少少去左日本在地居酒屋既感覺!bar檯除左有同廚師互動既機會,仲會聞到啖啖既梅香,細心d睇下原來係自家製既梅酒,最衰食完之後要揸車,唔係既話$45咁平,真係想試返杯串燒好快送到,好有咬口既雞軟骨同賢先嚟到,除了焦香外,仲有淡淡既鹽燒味道,跟本唔雖要加任何調味,已經好好味!下一個到既係燒原隻魷魚筒,賣相吸引,份量十足,$88 好抵食下!肉味幾鮮甜爽口,相信都係新鮮製作!跟住要強烈呢兩串串燒,就係燒牛舌芯同燒鱔,厚切牛脷燒得有咬口,肉汁完整保留,牛味香!另外燒
今晚天氣幾凍,坐底無耐就有杯茶味香濃既綠茶飲下,暖暖胃!
跟住要強烈呢兩串串燒,就係燒牛舌芯同燒鱔,厚切牛脷燒得有咬口,肉汁完整保留,牛味香!另外燒鱔做得外皮香脆,入就嫩滑有加,而且鮮味十足,趁熱加少少檸檬汁仲正!
食過串燒,主菜開始陸續出場,先嚟到既係極上御前壽司盛合(廚師發版壽司盤) ,賣相非常吸引,份量咁大一次個食勻咁多種魚都係$200左右,件件魚生都大大件,睇落非常新鮮,食落都好鮮甜,壽司盤入面有拖羅腩,金目鯛,三文魚,比目魚,油甘魚,海膽等,真係精心炮製!尤其件拖羅,入口即溶,唔係講笑!
食完盤壽司,我好期待既鐵板鰻魚飯就出場了! 熱辣辣既鐵板令鰻魚上既醬油香味四溢,賣相又吸引!
待應好快幫我哋撈起d飯,令到整個飯底都變左帶點焦香既飯焦同充滿醬油既香味!鰻魚燒得幾惹味,皮脆肉嫩,$100 都唔駛就可以食到呢個飯真係抵到爛!
其實食完鰻魚飯都已經好飽,不過見到隔離檯叫左個賣相好吸引既海膽玉子燒,又忍唔住叫多份嚟食!層層香甜既玉子包住鮮甜既海膽,真係令人回味!可能玉子燒製作工序頗多,呢個後加既美食要稍為等多一陣,不過我哋都覺得好值得! 食返去日本旅行時既味道!
埋單700 幾蚊,我同女友都覺得好抵食,皆因食物質素到環境都係值回票價,我仲馬上話俾我住荃灣既朋友知有呢間咁正既居酒屋添!