2016-11-07
朋友生日飯,我睇左呢間好多好評就揀呢間。一入去,ok ge 既decoration , 有個桌球枱同搖椅。坐近窗,5個人食俾7人枱,有多兩張椅子放野。開頭所有呢d野我地都好appreciate,覺得自己無揀錯地方。 然後,問題慢慢來啦。我朋友有個大紙袋,放唔入佢提供既box ,所以就甘放係地下,個侍應A好大聲地(佢個餐廳好細架咋,基本上大家望住佢話我地)。佢拎起個box話"其實我地有提供盒俾你地放袋架,麻煩你地放返d野入去,我地有呢個盒架"。然後我個朋友做俾佢睇我地真係放唔人,然後我另一個朋友幫佢拎入去最入個位。fine, 我地當佢講野大聲,唔係惡。無事,繼續。然後點餐,我地5個女仔,點3個set dinner,一個seafood jumbo, 一個main course。但係個menu上面無寫有無餐包(或者我睇漏左),我見佢有賣條包,如果無我就叫多個包,我問侍應A個set dinner 有無餐包,佢又再次好大聲地話"有呀,焗緊架啦,要d時間架,因為我地係即刻焗的",我解釋ok r,我想知有無送姐,無我就叫多份包,佢重覆多一次佢剛才句說話。佢回答內容是無問題的,我好難描寫佢個態度,總之
然後點餐,我地5個女仔,點3個set dinner,一個seafood jumbo, 一個main course。但係個menu上面無寫有無餐包(或者我睇漏左),我見佢有賣條包,如果無我就叫多個包,我問侍應A個set dinner 有無餐包,佢又再次好大聲地話"有呀,焗緊架啦,要d時間架,因為我地係即刻焗的",我解釋ok r,我想知有無送姐,無我就叫多份包,佢重覆多一次佢剛才句說話。佢回答內容是無問題的,我好難描寫佢個態度,總之係覺得我地催個種唔耐煩。好,我當時再當係佢大聲姐,唔係惡,無事,繼續。
一個海鮮拼盤(有蠔,蝦,青口)。蠔是好味的,你用個叉踫一踫個蠔邊,佢會縮少少,甘姐係新鮮的。蝦細隻,個鮮甜的。青口太細,比較起來較失色。
好啦,仲有個侍應B,好喜歡問食完未。而其實個碟上面仍有食物,沙律菜,碗內仍有湯,我剛喝了大半碗,一放低就問我。有d我地怕佢尷尬,見淨返少少就應佢,哦,好啦,你收啦,其實我心入面係"......."。不過今日我朋友生日,我忍你,我當你新入職,唔熟悉,好,無事,繼續。
然後叫左個牛串燒,我自己唔食肉的,但我朋友個個都話好味。個樣同份量都吸引。
另外叫左rib,大家唔好試,粗糙到咬木頭甘,切個時已經覺得中伏。最後,大家食左一小口就無食。
另外有個海鮮飯,ok的,5分滿分有4分(用呢個價錢的話)。
最後,侍應A過來話佢地有最低消費,每人一個set,甘於是我地叫多個露荀意粉。個侍應係keep 住個個好黑人憎既態度。好似我地唔想叫左個甘。
戲肉來了。
我個生日朋友遲大到,8點30先到,我地儘量拖慢個食野進度。但係甘岩,我有另一個朋友要9點10要走先。壽星來左佢就食食食,但係我地想影張生日相先。於是我地想早點上個個火焰蛋糕。8.48分我叫侍應B上火焰蛋糕。佢應我"有架有架",我話,我知呀,我留左個寫XX名架火焰蛋糕,我地而家上。佢話ok,然後行左去廚房位,我以為佢明啦。9.02我見未到,我唔信個個侍應B啦,我去counter問貌似老闆既店員,我話,唔好意思呀,我有朋友要早走,我想上左火焰蛋糕先影張相。佢好爽快,話,好呀好呀,而家有架啦!出得架啦!ok. 甘好啦,我入返去坐。侍應A怒氣沖沖走過黎,好x惡同大聲,大概就係話:"你都未食曬main course,個枱又無位"我話,甘汁啦,其實我地都食曬,未食曬個d放係一二邊先(我自己動手汁啦已經),因為我想快d出個蛋糕,唔想同佢嘈。佢再嘈,話個蛋糕碟好大,唔夠位。我旁邊個朋友已經忍左呢個人態度好耐,佢細細聲話算啦我走先啦。個侍應繼續訓導我地"我地係fine dining 黎架,有次序要逐個逐個上架,你甘樣一個上先,搞亂曬,仲有呀,隔離台先過你地架,要排隊架" 我火起,但今日我朋友生日,我忍住,我同佢講"我問左你同事,你同事答我ok我先叫架咼。"佢答我"因為我同事唔熟個程序。"然後佢行去話同事B。頂,第一,我鬼知你同事熟唔熟程序,佢答錯係我問題?第二,what kind of fine dining it is!!! 你覺得我地食唔起定無食過fine dining 。你上菜都無介紹個菜,連菜名都無講就放底,又無幫我地拉椅子,又無餐巾,講野大聲夾惡。我地都無expect 呢個係fine dining ,你仲好意思標籤自己係fine dining?
好,嘈完之後,我朋友走了,我地靜左,貌似老闆個個拎住個cake 出黎,唱生日歌,我地黑曬面,心諗快樂你個頭。嬲到爆。