2017-07-13
朋友啱啱去完旅行返嚟,今日特登同我食飯,梗係要搵好嘢食啦。 我哋兩個都好鍾意食日本嘢,之前見朋友介紹呢間食丼飯,就決定今日嚟試一試。小店裝修得好有日本feel, 牆上嘅裝飾酒樽同埋木牌,都給人一種仿如去左日本既感覺。Menu 款款都好吸引,但我地都貪心,樣樣都想試值得一提嘅係,佢哋有個一手抓赤蝦,你一手攞到幾多就食幾多,98蚊,男士手大絕對值得一試! ($338)- 有油甘魚,左口魚,吞拿魚腩,三文魚子,日本海膽,赤蝦和松葉蟹鉗。 魚生 全部都好新鮮,食落唔會有腥味,最好食嘅當然係吞拿魚腩,有入口即溶嘅感覺。三文魚籽咬落卜卜聲, 日本海膽非常鮮甜, 松葉蟹鉗師傅已經開埋殼,食落好方便。呢碗丼飯有齊咁多款式,滿足曬我哋每一個味蕾~尺豊海雲丹丼 ($308)- 首先一嚟就當然係畀原版 海膽吸引咗啦,成板咁多,簡直流曬口水。 海膽係來自韓國嘅, 入口鮮甜無苦味, 仲配埋紫菜,用紫菜包飯加海膽慢慢歎一樂也~ 其餘有赤蝦,碎蔥吞拿魚腩。赤蝦好大隻,等我吊起佢比張相大家睇睇先~ 碎葱吞拿魚腩剁得好蓉,口感好好,配丼飯一流~總括黎講,食物質素高,吸睛指數亦高,要再encore~
Menu 款款都好吸引,但我地都貪心,樣樣都想試
尺豊海之幸丼
尺豊海雲丹丼
碎葱吞拿魚腩剁得好蓉,口感好好,配丼飯一流~
總括黎講,食物質素高,吸睛指數亦高,要再encore~