今晚同朋友去旺角食飯,想食得好啲但又唔想食太貴,最後輾轉去到大鍋口,但因為係星期五晚,根據以往多次6點鐘上去walkin都冇位既經驗,都驚今日會冇位大概17:30上到去,見到入面唔full但好多枱都留左座之後同朋友去門口問個counter姐姐有冇位,好好彩有位,但再問下有關收費啲優惠既時候,個counter姐姐就表現得唔耐煩咁,搞到我地都唔敢問咁多就話入座喇因為時間尚早,所以個counter姐姐安排我地兩個人坐一大張圓枱,有啲唔好意思添一坐低已經有兩位姐姐一位問我地要咩湯底一位幫我地倒豉油等我地落醬料,醬料有好多例如辣椒、蔥、蒜蓉等等,想幾重口味都得而湯底我地就點左沙嗲湯底,個湯底一滾起已經勁香,啲料加落去唔洗點豉油已經好好味,而且唔知係咪因為今晚飲野飲得多,之後竟然唔口渴!然後就講返啲料先下面係菜單個選擇都幾多,諗到既打邊爐料都有!而且我覺得質素同普通逐樣收錢既火鍋店不相伯仲,呢個亦係我愛食大鍋口既主因!呢個係滑雞件,原本想點無骨既雞肉,但點錯左,其實冇骨既雞肉叫“滑雞柳”,雖然之後都有點返,但滑雞件都好滑,係雞脾位黎架上圖係其他火鍋料,我地點左肥牛、滑牛肉、蝦滑、墨魚滑、不同丸類、
大概17:30上到去,見到入面唔full但好多枱都留左座
然後就講返啲料先
下面係菜單
上圖係其他火鍋料,我地點左肥牛、滑牛肉、蝦滑、墨魚滑、不同丸類、響鈴等等,好多都冇影到,選擇多到令我地應接不暇
而且仲有海鮮係免費架例如蝦、帆立貝等,雖然帆立貝煮完縮左水

飲品方面選擇唔多但都夠滿足唔同人需要,想開胃有汽水,想健康有烏龍茶龍井茶同埋竹蔗茅根水添
仲有蘆筍汁同忌廉溝鮮奶
服務方面我覺得都算唔錯,因為平時去啲任食既餐廳,啲侍應太忙所以相對都會忽略左客人或者態度會差少少,呢間大鍋口雖然reception姐姐有少少不足,但入座後其他姨姨侍應做野好勤快!落單好快上菜之餘,我地入座個陣十五十六揀湯底又好好人比我地慢慢揀冇嫌我地慢,同埋走個陣因為張凳kick住左,有個姨姨侍應突登走過黎幫我拉開張凳,令我即時對呢間大鍋口好感度爆升

總括黎講,我個人本身已經鍾意食大鍋口,成日幫襯係因為覺得佢真係抵食,另外值得一讚既係餐廳侍應們既服務態度真係好好,其實一間食店甚至係所有店舖,你能令客人覺得自己受到良好既對待,個客人就會對你間鋪既印象變得更好,係量化唔到既資產黎架

2017-03-03