2006-10-30 8 浏览
之前的食評提及過這裡的重量級鐵板晚餐,今次想寫一寫佢既下午茶。是日假期,一行三人在荃灣附近找下午茶餐吃。本有意思去悅來商場既TV30試試,去到才發覺是日沒有下午茶餐。於是大家都一致話去莎樂美,話時話,真係第一次去莎樂美食tea。三點幾,唔多人喎!我揀坐上樓上,因為未試過(當然地方是差不多,一樣懷舊)。下午茶餐都有差不多廿款,選擇幾多。我們三人分別要蕃茄烚蛋三文治、咖喱海鮮炒烏冬和我要的迷你公司治,飲品要兩杯雪糕紅豆冰和一杯什果賓治。雖然是下午茶,但我的迷你公司治就唔迷你,有牛脷、蛋、火腿、雞肉、蕃茄和生菜等餡料,口感十足。加埋杯什果賓治,有點在"呂奇"時代的感覺,總之好正!咖喱海鮮炒烏冬更加出色,配料有大大隻墨魚、帶子、好多隻蝦、魚等等,一句講晒,材料十足。試了一隻墨魚,爽口到不得了,又唔怕太辣,岩岩好。當然,吃的那位人兄也讚不絕口。三個餐加埋$75,下午茶唔收貼士,真係抵到唔知去邊度搵。

三個餐加埋$75,下午茶唔收貼士,真係抵到唔知去邊度搵。