2019-07-08
今晚和T慶祝生日,K提議去火水爐打邊爐,就咁聽個名都知懷舊, 店子門口設計成60年代的戲院,店子裏面更有夜總會,大押,唐樓綠色鐵窗框,一排排的火水爐的裝飾,非常懷舊和有趣,甚有特色調味料不算多但絕對夠用今晚我們揀了花膠雞安格斯海鮮火鍋套餐$258每人包招牌麻辣花膠雞煲或濃厚花膠雞湯鍋,配餐前小食,時令海鮮拼盤,懷舊甜品,汽水任飲,自選鍋底4選1和各式火鍋配料任食天時暑熱,叫番杯冰糖陳皮燉檸檬$28飲吓先陳皮的香味很濃郁,酸酸甜甜,冰冰涼凉,好舒服好正呀先來一碟餐前小食~炸魚蛋,豬肉丸和燒賣,好脆口,幾特別招牌麻辣花膠雞煲~Wow!雞煲上鋪滿大量的花膠,加入滷水豆腐,豬皮,大葱,洋葱和芫茜,和雞件,麻辣味非常香濃,花膠和豬皮炆得好腍好入味,雞件肉質嫩滑,洋葱和大葱等配料也很甜很美味食完雞煲,又到打邊爐時段,因為剛才食左一個濃味的雞煲,大家決定要一個清清地下火嘅皮蛋芫荽鍋海鮮拼盤都好豐富,有海蝦,廣島蠔,墨魚滑,脆鯇和大蜆。海蝦又大隻又爽甜,廣島蠔鮮甜,脆鯇爽脆,大蜆肥美可口美國牛肉~大大片,薄薄地,頗嫩滑安格斯牛肉質腍滑,脂肪分佈平均,牛味濃郁黑毛豬肉質軟腍,咸咸地肉味濃郁巢豆腐,滑豆腐
調味料不算多但絕對夠用
今晚我們揀了花膠雞安格斯海鮮火鍋套餐$258每人
天時暑熱,叫番杯冰糖陳皮燉檸檬$28飲吓先
陳皮的香味很濃郁,酸酸甜甜,冰冰涼凉,好舒服好正呀
美國牛肉~大大片,薄薄地,頗嫩滑
安格斯牛肉質腍滑,脂肪分佈平均,牛味濃郁
黑毛豬肉質軟腍,咸咸地肉味濃郁
最後食埋甜品就非常滿足呢份甜品足夠4人享用,有又大粒又腍又甜的紅豆,冰凉的涼粉和清甜的蜜桃,非常清新可口,正呀