2022-12-30
平時同朋友最鍾意發掘新餐廳,特別喜歡特色嘢,呢間餐廳新新地,朋友話個環境好懷舊,係香港舊式酒樓,食好嘢之餘仲可以打卡,一於做潮人搶先幫襯一入去去,見到成個佈置都係70年代舊香港嘅酒樓(我都係睇電影先知係咁架咋🙈)有留聲機,舊式圓枱摺櫈,古舊嘅牆磚,仲有以前細個成日見到嘅xx聯婚,有龍鳳佈景,真係處處都係精心佈置嘅打卡位😀呢度主打雞煲同打邊爐,緊係試招牌無骨鳳翼釀雞煲(細),特別之處係成煲用哂無骨雞翼,入面釀咗墨魚滑,有少少紅蘿蔔絲,啖啖肉,雞肉多汁,墨魚夠濃味彈牙,加埋雞煲醬集甜辣於一身,勁惹味同食得好爽食完雞煲就加豬骨湯打邊爐,叫咗龍鳳呈祥海鮮拼盤兩人盛,有4款海鮮,蝦、扇貝、蜆、蟶子,雖然份量唔算多,但勝在新鮮,打邊爐最緊要食材新鮮嘛豬骨濃汁貢丸都值得一試,好彈牙一咬就咇汁,所以要小心唔好彈到隔離位,仲點咗即炸響鈴同安格斯牛肉,都冇令我哋失望,響鈴就咁食好香脆,放入湯兩秒即拎起,索咗湯汁又另一感覺。安格斯牛肉切得好薄,淥一淥就食得,牛味濃,好食自家制竹蔗茅根,食熱氣嘢都係飲啲下火飲品好啲🙈叫咗呢個竹蔗茅根,唔太甜又夠味,好飲餐廳除咗環境懷舊,仲會播返以前80年代啲舊歌,鍾意特色嘢嘅
餐廳除咗環境懷舊,仲會播返以前80年代啲舊歌,鍾意特色嘢嘅人一定要嚟試下👍🏻