2019-03-12
同撈同煲係一間充滿懷舊元素嘅火鍋店,位置喺九龍城區,對我來講都幾方便。雖然係以懷舊做主題,但我都好重視食物質素。因為淨係裝修花心思都唔得啦,係咪?除咗有一般打邊爐成日食嘅配料之外,呢度都有啲懷舊小食可以散叫。呢度嘅湯底都幾有特色,我哋就揀咗阿媽靚湯系列嘅芥菜鹹蛋湯($108),平時少飲老火湯,湯底嚟到嘅時候,先飲一碗至食邊爐料,下火清熱。手打丸類叫咗牛丸($43/半份)同墨魚丸($48/半份),呢度好處係可以叫半份,分量少啲又可以食多啲款,兩種丸類都係新鮮手打,唔係來貨。連牛肉都有好幾款,有日本牛有本地牛等等,呢款係安格斯牛肉($168/小),牛肉有雪花,淥幾秒就食得,好味道。即炸響鈴($58)一食就知道新鮮即炸,好鬆脆。皇帝菜($38)就算已經食到半飽,但點可以唔食甜品呢?Like Facebook 就有半價懷舊糖不甩($24)連啫喱兩杯,未食之前我就非常好奇糖不甩點樣食,原來係店員幫我地放落邊爐入面,然後再夾起撈花生碎,口感同糖不甩冇分別,味道甜得黎有少少鹹味,好創新。
雖然係以懷舊做主題,但我都好重視食物質素。
因為淨係裝修花心思都唔得啦,係咪?
即炸響鈴($58)一食就知道新鮮即炸,好鬆脆。
皇帝菜($38)
就算已經食到半飽,但點可以唔食甜品呢?
Like Facebook 就有半價懷舊糖不甩($24)