2025-05-28
收工後比老細帶咗去佐敦「牛屋」開餐,一間充滿港式情懷嘅老牌西餐廳!最驚喜係佢哋嘅**懷舊羅宋湯**——濃郁番茄底夾雜椰菜、紅蘿蔔,仲有啖啖牛肉粒,酸甜開胃到忍唔住飲晒!跟餐嘅**牛油餐包**更係邪惡,鬆軟到似食緊舊雲,師傅預先搽好牛油,熱力融化嘅香氣我破戒啃咗半個(說好的低碳水呢?)😝 主菜**威靈頓牛柳**絕對係功夫菜!酥皮焗到金黃鬆化,切開粉嫩牛柳肉汁四溢,蘑菇醬香濃唔搶戲。驚喜位在於伴碟嘅粗薯條,外脆內綿,灑少少鹽花,食到停唔到口(又係助力反低碳!😭)另一道**德國蜜糖芥末燒豬手**份量令人震撼,外皮有啲香脆,膠質部位黏糯入味,肉質意外地軟嫩唔柴,蘸埋蜜糖芥末醬,味道更昇華~ 最欣賞佢哋嘅**油醋沙律**,新鮮羅馬生菜拌巴薩米克醋,酸爽解膩。人均兩舊幾食到捧住肚走,呢種懷舊與質感兼備嘅體驗,難怪老細成日掛住嚟!