2009-11-22 562 浏览
尋日去鯉魚門三家村影完相, 回程搭船到西灣河搵嘢食~喺太安樓掃蕩完一輪小食之後, 終於黎到景福茶樓食真正晚餐.呢間"茶樓" o既格局好似懷舊茶餐廳, 但係又真係會開壼茶俾你飲o既,牆上面o既菜式都好懷舊, 欖角, 仁念菜式好似係呢度o既主打, 我地兩個人, 食得唔多, 叫咗:蒜蓉蝦乾粉絲蒸聖瓜:一上菜, 已經俾佢o既賣相吸引, 有紅色o既椒絲, 白色o既蒜蓉, 橙色o既蝦乾同綠色o既聖瓜, 連平日食飯好少影相o既我地都要影一影~蝦乾冇沙唔腥有鮮味, 聖瓜清甜冇菜腥味, 粉絲吸哂啲蒜蓉味, 好惹味. 成個菜感覺好均衡, 有菜有肉, 唔會淛, 好!欖角蒸排骨:即叫即蒸, 熱騰騰, 成張枱彌漫住欖角o既香味, 咸中帶甘甜, 極惹味. 排骨肥瘦適中, 肉淋. 平日茶樓都係獨孤一味鼓汁蒸, 今次用欖角蒸真係幾新鮮. 原本想攞少少汁黎撈飯, 不過實在太飽啦, 留返下次先~服務態度都幾好, 一入門口, 阿姐指我地行到入面張枱就唔洗我地搭台, 問侍應哥哥, 佢都有介紹吓菜式同價錢, 老闆娘冇崔我地落單, 廚房阿叔行過都幫我地加水, 老闆收錢都好似有講多謝.整體感覺良好, 下次會叫多幾個friend一齊
尋日去鯉魚門三家村影完相, 回程搭船到西灣河搵嘢食~

喺太安樓掃蕩完一輪小食之後, 終於黎到景福茶樓食真正晚餐.

蒜蓉蝦乾粉絲蒸聖瓜:

欖角蒸排骨:
, 不過實在太飽啦, 留返下次先~

整體感覺良好, 下次會叫多幾個friend一齊黎, 可以試多幾個菜~
蒜蓉蝦干粉絲蒸聖瓜
蒜蓉蝦干粉絲蒸聖瓜 + 欖角蒸排骨