2006-11-02
之前來過一次, 咁啱女朋友想入元朗, 當然就想試試, 我早到, 因此先去攞位!一早知道這裡是舊式酒樓的規矩, 自己「企定定」等位, 這令我回想起小時候跟家人飲茶的情景呢!好不回味!不過可能習慣了輪籌的方式, 進去了竟有一點不知所措, 要知道有些街坊一個人可能等緊附近幾張枱, 到你企埋其中一張, 他又一聲一响, 到人家離席, 你以為有位之時, 他又會說他先等......好不容易找到一張枱在角位, 又剛好沒人在等, 等了若半小時左右, 終於有位了!我們兩個人, 而那是四人枱, 預咗有人搭枱!我和女朋友叫了煎腸粉, 蒸鮮魷, 馬拉糕, 燒賣, 蝦餃等等。煎腸粉很滑, 配合醬料很不錯, 蒸鮮魷很入味, 燒賣亦很高水準, 反而蝦餃只算中等, 而馬拉糕則很香甜, 很鬆軟, 屬必吃之選!雖然這裡要自己等位, 又有搭枱, 價錢亦比一般的高一點, 但食物質素高, 各位入元朗的朋友絕對可以一試!這裡的食物固然令人滿意, 懷舊的飲茶感覺更令我回味呢!