2021-09-03 38 浏览
來到女人街大牌檔食嘢啦,你唔好呃我啦,女人街有大牌檔咩?石硖尾街就有。查實我係來到女人街,即係通菜街樓上一間叫做『女人街食飯公司』嘅餐廳,係有個朋友知道我鍾意『豬肺湯』而推介的。第一個嗌嘅就係『招牌杏汁燉豬肺』,留意吓,係『燉』嘅,唔係『煲』嘅,一個大盅可以提供4人份量,待應幫我哋『bat』啲湯渣出來,嘩,真係勁多材料,最重要係主角豬肺都有4~5大舊,以前飲開『xx紅』可能都有4~5舊嘅,不過好細舊囉,一個咁嘥工夫嘅湯屋企冇人可以煲畀我飲,唯有出街飲,目前為止,呢間係最多材料又最軟腍又有口感的top1,真係多謝朋友推介。『屋邨三鮮』有魷魚,雞腎,生腸,三樣嘢都各有特色又滋味,食到舔舔脷的食物,價錢又實惠,70零蚊就食到。『黑松露厚蝦多士』蝦爽口,多士香脆,仲有黑松露增添富貴感,彌補了昨天喺坪州食唔到的遺憾。『香菇油渣蝦子撈麵』味道適中,又有久違的油渣,真係懷舊又好嘆的一餐,唔怪得咁多人幫襯啦。