2022-06-21
今晚同朋友去左一間係天后嘅特式火鍋店 - 叁不館打邊爐!一入到去店員就帶我哋坐低,環境寬敞,坐得幾舒服,啱同朋友坐低慢慢食。店員會先介紹一下佢地既開胃菜($40)同埋自製醬料($36)。醬料款式都算多,同埋擺設都幾精緻。同時,店員都會介紹佢哋嘅菜單。我地今晚就揀左玫瑰花花藥膳湯($108),味道清甜,中藥味都唔會好重,養生又健康👍🏻另外叫左黄金鮮魷($98)、頂級安格斯牛頸脊($268)、金菇菜($35)、芝士牛丸($88)、豆卜($38)、水魷($68)、白柏葉($48),兩個人嚟講,分量啱啱好。其中最鍾意嘅係:安格斯牛頸脊👍🏻 一見到個賣相就覺得好靚,望落去啲肉好新鮮,肥瘦分明,肉質嫩滑,令人食慾大開。黄金鮮魷👍🏻 比較特別嘅係佢外皮用咗鹹蛋黃去炸,鹹得黎又同魷魚幾甲,味道不錯。芝士牛丸👍🏻 係人手製造嘅,牛丸裡面都有好多芝士,一咬,牛肉味同芝士味都出晒嚟,令人回味無窮,第一次食到咁創新嘅配搭。總括而言今次嘅體驗都唔錯,食物嘅配搭都幾創新,擺設都幾靚,環境都舒服,可以同朋友慢慢食☺️
其中最鍾意嘅係:
安格斯牛頸脊