holw01
holw01
2022-07-29
2K 浏览
关注
一諗起小菜,香港人自自然然就會去酒樓,但食得多都好似有小小厭,今日我就一家人去左一間新開無耐的小菜館,即刻介紹下⬇️

味道都的確唔錯,港式懷舊菜式都好多款,老人家去到應該都幾鍾意。
餐廳入邊有三間房可以預訂,如果想食蝦多士同埋杏汁豬肺湯就要提早訂啦!

我今日就冇訂房,坐外邊,座位都闊落,不過就燈光暗少少,唔知點解坐下坐下想瞓教,所以記住揀啲光猛嘅位。
成半隻手板咁大的鮑魚,冰鎮爽口 無雪藏的味道好緊要!原先已夠味,不用再點汁 幾個人食,一碟上真係有少少澎湃架。不過我覺得個名最搞笑囉—一口鮑魚。
味道濃郁,暫時食過咁多間中菜最濃味,成兜湯直頭好似杏仁糊一樣起沙,不過我就似咸版嘅杏仁露,超級好味,湯渣全家食哂! 阿媽話要提早一日訂㗎記住啦!
呢啲招牌菜唔使講啦一定好好味 分量夠大份,連埋金銀蒜蒸贏硬!
牛尾炆得好淋,可惜個汁唔夠濃。個蒜蓉包真心大伏,證明唔係中菜館應該試,如果你攞泰國菜館嘅蒜蓉包同佢比,你會跌晒眼鏡,不過我覺得可以改善嘅,蒜蓉同牛油要份量多番好多先夠味。
聽聞好似又係預先訂嘅,蝦多士一流,多士鬆脆唔油膩。啖啖配埋蝦膠,香口大滿足,咕嚕肉嘅部份呢,冇咩事都係去返酒樓食啦
新鮮炸起,完全冇燶,金黃色香味俱全,啱晒唔鍾意太甜嘅朋友,煙韌好好食😋
检举
冰鎮鮑魚