2015-03-17 1977 浏览
屯门自从开左VCity之后,美食林立,亦都成为连系西铁站和屯门市广场的重要桥梁,入屯门行街变得更容易!再一次经过罗麦记,被怀旧的装修吸引左入嚟餐厅场内都算几大,所以唔洗等位就可以入座。一坐低就发现除左餐厅装潢外,餐牌同埋餐垫都别出心裁,餐牌造型类似小学时代课室日志的簿本,不过入面所记嘅唔系功课和出席率,而系各样小食、甜品、饮品等等。至于餐垫就造成一张棋盘咁,对于小朋友嚟讲应该几吸引,可惜冇棋同骰仔玩唔到首先上左份公司三文治,普普通通到喺menu中也只命名为「三文治」,系因为钟意食三文治而点的。结果出人意表,最普通嘅小食反而几好食,而且好足料,睇相都见到非常厚!算系对得住呢个价钱!跟手上埋杯热奶茶,虽然呢度以港式茶餐厅为主题,但呢杯港式奶茶竟然冇想像中咁好饮,奶味偏多了!中途伙计将帐单呈上,用一个特大的衫夹夹住,几得意然后系猪颈肉阿芝芝士捞面,捞面其实是捞丁,芝士汁味道虽然唔差,但略嫌稀左少少,猪颈肉少少韧,食落唔算系最好食嘅芝士捞丁,但系做得招牌推介嘅食物,希望日后会有改善,否则卖$50呢个价位,有d唔抵!另外仲叫左一味虾多士,呈上时同男友都吓亲,冇预料过系咁大旧,第一下感觉系食唔哂、

算系对得住呢个价钱!
公司三文治
奶茶
中途伙计将帐单呈上,用一个特大的衫夹夹住,几得意
猪颈肉阿芝芝士捞面
另外仲叫左一味虾多士,呈上时同男友都吓亲,冇预料过系咁大旧,第一下感觉系食唔哂、第二下觉得唔多好食
另外加左一张同手对比嘅相,一旧已经足足有半只手咁大
食落就觉得后悔了,一嚟太大旧,二嚟粉太多,除咗最上层嘅一小旧虾肉,下面全部都系油味、面粉味,强烈建议可以整得细旧d,免得比过多面粉味抢过虾味
虾多士(5件)
虾多士(5件)
最后另加一张上次食嘅美禄牛奶多,今日因为试左虾多士就冇再order返呢个小食,但实在太好味,特别再推荐返
虽然卖相上平平无奇,但系食落美禄粉同炼奶味道好夹,几惹味
不过如果多士系热嘅会更好味,开头食落系冻嘅有d错愕!好彩味道唔错搭够!
美禄牛奶多
整体而言,大部分食物只属中等水平,而且比较难估计边d好食边d唔好食。如果咝屯门间唔中想食下港式下午茶,又谂唔到食咩好,罗麦记都算系一个唔错选择,但真系只限于偶一为之呢!
2015-03-13
公司三文治