2024-05-01
呢日8點收工特登出佐敦搵朋友食呢間開左三十幾年既懷舊糖水舖,唔好睇佢舖仔細細,但啲食物真係五花八門,主打粥品、懷舊小食、糖水、小炒同炸物,款式多到你有選擇困難🫣由於冇食晚飯,可以叫多幾樣當正餐順便再黎個甜品(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)▪︎ XO醬炒麵 $35💰▪︎ XO醬炒蘿蔔糕 $36💰XO醬系列係必叫架,佢地既XO醬係手工製作,炒出黎既麵同蘿蔔糕都非常香辣惹味,又鹹中帶甜,而且仲有大量既芽菜同椰菜,令每一口都好豐富▪︎豬皮蘿蔔魚蛋 $29💰好耐冇食呢啲傳統港式小食,以前放學成日係車仔麵檔買黎食,見到即刻叫番份過下口癮ς(⑉´ᯅ`⑉)又係自家製醬汁,還原度幾高,尤其係豬皮,索晒汁勁入味,Q彈軟腍必食😋▪︎綠豆仙草撈 $34💰仙草份量好多,軟嫩Q彈,味道清香唔會苦澀,綠豆沙好驚喜,我真係好耐冇食過微甜既綠豆沙,起晒沙又唔甜膩,撈埋一齊食真係透心涼好解暑(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)▪︎白雪女皇 $49💰呢碗朋友叫左熱既,係腐竹桃膠糖水配燉蛋白,試左兩啖甜度適中,濃厚棉滑既豆漿味同桃膠係絕配,再加上底下既軟滑蛋白,口感和味道層次都非常豐富,好滋潤💕
▪︎ XO醬炒麵 $35💰
▪︎ XO醬炒蘿蔔糕 $36💰