2020-11-25
今晚好難得約到幾個friend聚舊,因為大家都中意食潮州菜,所以book咗位於青衣城嘅翡翠潮州小廚,順便可以行下商場。第一次嚟呢度,地方都算大,我地坐四人卡位,坐得鬆動,好適合食飯傾計。我地點咗:潮味優惠套餐 (海鮮蠔仔粥,至尊鹵水鵝拼盤) 南乳花生炆豬手懷舊咕嚕肉海鮮蠔仔粥同至尊鹵水鵝拼盤份量都幾多;海鮮粥材料豐富,有蠔仔﹑ 蝦﹑帶子﹑墨魚﹑柴魚 ... 等 , 夠晒鮮甜;鹵水鵝拼盤都大碟,鵝片唔肥,鵝腸﹑鵝肝﹑腎﹑豆腐 .... 等好入味,係食潮州菜必食之選。南乳花生炆豬手好味道,豬手夠淋。懷舊咕嚕肉超好食,咕嚕肉外脆內軟,酸甜度啱啱好,我同啲 friend 都勁贊。我另外點了一杯飲品 - 紫薯豆漿冰茶,估唔到紫薯,豆漿同冰茶都可以調製成咁好味嘅飲品。最後仲值得一贊係呢度嘅侍應,服務態度認真,非常有禮貌;今晚冇揀錯地方。
我地點咗:
潮味優惠套餐 (海鮮蠔仔粥,至尊鹵水鵝拼盤)
南乳花生炆豬手
懷舊咕嚕肉
南乳花生炆豬手好味道,豬手夠淋。