2020-09-12
觀塘不嬲都係最出名工廈Cafe 估唔到今次搵到間用懷舊復古做主題嘅台式餐廳🍴成間店嘅裝修都營造左六七十年代香港嘅感覺✨餐廳嘅牆仲畫咗香港嘅街景 相信帶爸爸媽媽嚟一定會有童年回憶👶🏻對面新分店就係台灣舊街道嘅設計 最特別係有㗎人力車 可以坐在打卡添㗎‼️全部野食都好平又好味 嗰日嗌咗兩個主食四個小食都係二百蚊左右🥰平平地都可以有豪食嘅感覺😎.紅燒牛肉麵🐮 $49 +酸菜$5台灣麵最鍾意就係牛肉麵 好耐冇食過😭麵底都夠彈牙 不過有少少黏黐埋一舊 可能過一過冷河會爽口啲🧐牛肉燜得好腍好入味 唔會太多脂肪 肥瘦啱啱好 仲有啲筋 口感都唔錯😋碗麵仲配埋好多椰菜 好健康🤩建議加酸菜 酸酸地好開胃 同湯底味都好夾😍.香酥豬扒肉燥飯🐷 $52新鮮熱辣食嘅時候 外皮好酥脆🤤不過擺耐咗就會腍晒 豬扒都有啲乾唔夠嫩滑😩面頭啲肉燥好香調味啱啱好 再加埋炸蒜 撈飯食真係一流🧄飯都有配椰菜 仲有兩片酸蘿蔔 有飯有肉有菜唔錯😝.南投怪味雞🐔 $62見個名咁有趣 都想試下個味有幾怪🧐點知好驚喜 真係好正🥳望茄好似好辣有啲似口水雞🌶️食落係凍冰冰似醉雞🤔個味酸酸甜甜帶微辣 三種味balance得好好 再加埋面啲薑蔥蒜蓉 好
紅燒牛肉麵🐮 $49 +酸菜$5
紅燒牛肉麵
香酥豬扒肉燥飯🐷 $52
香酥豬扒肉燥飯
南投怪味雞🐔 $62
見個名咁有趣 都想試下個味有幾怪🧐點知好驚喜 真係好正🥳望茄好似好辣有啲似口水雞🌶️食落係凍冰冰似醉雞🤔個味酸酸甜甜帶微辣 三種味balance得好好 再加埋面啲薑蔥蒜蓉 好香口👍🏻真係好好味 好奇妙嘅味道💓啲雞肉勁嫩滑 又唔會好肥 呢個真係必嗌值得一試💯
南投怪味雞
涼拌茄子🍆 $11(跟飯麵) $16(單價)
呢個係店員介紹😛因為我唔食得辣 所以見到涼拌都冇乜想食嘅慾望🤣點知佢係唔辣嘅 個涼拌汁甜甜地😋茄子唔會太腍太硬 仲要好厚肉 口感好正😚不過佢上面有啲芫荽 唔鍾意食記得走咗佢🤫
涼拌茄子
陳醋小木耳🍶 $11(跟飯麵) $16(單價)
呢個就比較普通🥺雖然有啲蒜同辣椒 不過係冇乜味嘅 陳醋味都唔出 味道偏淡🤭不過都幾大份 木耳都好爽口 做前菜都唔錯😌
陳醋小木耳
臺式燙青菜🥬 $13(跟飯麵) $18(單價)
原來臺式姐係加咗肉燥🤪肉燥感覺上好似肥過飯配嗰啲😣但係食落個味都係偏淡 有少少似就咁烚菜🤨不過想食得清啲 健康啲都可以嗌呢個😎
臺式燙青菜