6天前
作為一個鍾意食又鍾意靚嘢嘅港女,我對中菜一向有份特別情意結。近年多咗好多fusion或者新派中菜,但要搵一間可以將傳統功夫菜以精緻形式呈現,又保留舊時味道同格調嘅地方,其實唔多。直到我踏入位於銅鑼灣望月酒店入面嘅「大宅」,先發現原來中菜可以咁講究,咁有韻味,亦咁令人回味。裝潢:港式名門風,優雅中見底蘊餐廳空間設計以懷舊名門為概念,復古牆磚、中式木紋、低調金飾同暗紅絲絨椅交織出一種屬於上世紀嘅優雅格調。坐低嗰刻,我已經覺得自己好似穿越咗去老香港,啱晒我呢種心底鍾情復古氣息嘅人。加埋桌上那隻金銅雕花茶壺,香氣撲鼻嘅人參烏龍茶,未食已經有種「被好好對待」嘅儀式感。開場菜式:低調奢華的細緻起步第一道菜係「金磚豆腐.金沙白飯魚」,一上枱簡潔但見心思。金磚豆腐外層炸得酥脆金黃,咬落去內裡滑得好似豆奶啫喱,細膩又暖心。金沙白飯魚就炸得極薄,帶微微咸蛋黃香氣,鹹香適中唔會搶味,配埋炸米粉做底,脆口得嚟又唔會覺得膩,真係好醒胃。第二道係「大宅佛跳牆」,一打開蓋已經感受到誠意。湯底係非常清澈嘅一種,但香氣濃郁、膠質感重。材料包括花膠、海參、瑤柱、螺片等,一啖啖飲落去暖入心,完全冇落味精嘅燥。花膠炆得軟糯,
裝潢:港式名門風,優雅中見底蘊
開場菜式:低調奢華的細緻起步
第二道係「大宅佛跳牆」,一打開蓋已經感受到誠意。湯底係非常清澈嘅一種,但香氣濃郁、膠質感重。材料包括花膠、海參、瑤柱、螺片等,一啖啖飲落去暖入心,完全冇落味精嘅燥。花膠炆得軟糯,螺片彈牙,係一碗可以飲清光嘅功夫湯。
第三道「蟹黃銀針燴玉帶」係我全晚其中一道心水菜式。先講蟹黃汁,稠身得嚟好滑,味道鮮中帶甘,唔會搶走帶子味。銀針粉滑而分明,吸晒蟹黃精華,唔糊口。最重要係中間煎得啱啱好的帶子,表面微焦香脆,入面仲保持鮮嫩多汁,成道菜口感、味道、擺盤都近乎完美。
中段菜式:細節成就高分
第四道「20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球」係一道視覺與嗅覺同時滿足嘅菜式。花雕酒香滲入蒸蛋同蝦球,香而不嗆。蒸蛋滑得好似豆腐花,蝦球鮮甜結實,每一啖都食得出海鮮原味。
跟住嚟到「拔絲咕嚕肉」,係一道好講求火候同醬汁比例嘅傳統菜。表層糖衣拉絲做到位,酸甜平衡,咕嚕肉外脆內嫩,唔會因為上糖而變硬,叫人食完一件又一件。
再嚟「香煎一夜鮮鱸魚」,皮煎得金黃香脆,魚肉依然嫩滑無腥味,一夜鮮做法令魚肉更有層次感,食落去有微微鹹香,同前幾道濃味菜式形成節奏調和。
結尾主食與甜品:溫柔收尾
主食方面係「蝦子花膠濃雞湯拌菜苗手工拉麵」。湯底超濃,雞味同花膠膠質交織得好豐富,有種飲膠原蛋白湯嘅感覺。拉麵係手工製,咬落彈牙有麵香,湯與麵完全融合,最後一滴都飲清光。
最後一道甜品係「芋茸燉鮮奶」,香滑不膩,鮮奶甜度自然,芋茸香濃綿滑,係一個非常有誠意、又唔會太heavy嘅收尾。
總結:值得回訪的港式精緻
「大宅」唔單止係一間有情懷、有格調嘅中菜廳,更重要係佢每道菜都講究工夫與細節,唔會只求賣相而忽略味道本身。無論你係鍾意懷舊風,定係追求味蕾新體驗,呢度都可以俾你一晚難忘嘅港式餐桌旅程。
如果你問我會唔會再去?答案係肯定。下次可能會帶埋屋企人嚟,一齊坐低嘆返一頓,有味道、有感覺、又有情懷嘅好中菜。