2017-11-26
上星期五晚大家放工已經好累 然後就諗住近近地搵間餐廳食晚飯就回家休息。屋企人一直知度有間餐廳出名而且食物質素不錯 就去左食。餐廳佈置以懷舊物品為主 但裝修十分光新 只見牆上掛左吾少舊年代用既物品。同時的的確確吸引左我地年輕一輩的目光!涼拌西芹及烤麩:西芹爽口,烤麩非常入味。凍食咖哩魷魚:依碟是媽媽推介一定要叫的,佢話好出名又好食。吾好見只系一碟普通既魷魚,食落非常爽口 絕對吾系出面所食既魷魚硬硬地既。以凍食方式食用 同時吸收吾少咖哩汁味 味道和口感果然吾錯,真是值得推介!砂鍋雲吞雞(半隻):上海舖無理由吾叫雲吞雞,餐廳以砂鍋上 令溫度能夠保持。雲吞大大粒。雞新嫩滑肉,湯清甜無比,當中有不少菜 菜吸入吾少湯汁添。個人十分回味,必叫之選。招牌擔擔麵 (少辣):擔擔麵麵質滑 但吾會一夾就斷晒,份量適中;當中有少許花生粒 增加口感,少辣個人覺得較微。可惜,擔擔麵沒有花生醬加入 湯底為清。高力豆沙:個人超級推介之甜品,一向最愛高力豆沙。高力豆沙中既豆沙吾少,外面軟軟的,連埋糖粉食的確好夾。師傅即叫即整 令高力豆沙熱熱送上客人桌上。好味到我地只左兩碟食添!
涼拌西芹及烤麩:西芹爽口,烤麩非常入味。