2018-10-10 2992 浏览
識咗十幾年嘅好閏蜜生日,諗住有啲小搞作,就上open rice搵到呢間叫"樂園"嘅cafe好似幾好,經open rice book位雖然冇任何優惠,不過感覺就好穏陣,有哂紀錄,然後餐廳亦會再whatsapp send埋啲餐單俾我介紹菜式。經研究後,原來佢哋有個項目叫做"廚師發板",只要提早柯打之後,可以註明俾餐廳知喺上面想要啲咩心儀字句,而每塊板都可以放二至四人嘅份量,望上去好靚好特別,啱哂我心水~ 朋友都到齊哂,"廚師發板"就會即刻送嚟,上面除咗鮮花/假花係唔食得之外,基本上都可以食嘅,有沙律菜啦,青瓜啦,小蕃茄啦,粟米仔啦,煮蜜桃啦,煙三文魚啦,鵝肝多士啦,翡翠螺肉啦,牛柳粒啦,牛油帶子啦,而上面佢哋用嚟畫畫嘅"顏料"都係一啲唔同味道嘅醬汁來,甜嘅有例如柚子醬,咸嘅就有芥末醬咁。朋友見到嘅時候都覺得好驚喜,食之前當然要不停影多幾張相食物嘅水準味道都算理想,不過牛柳粒就唔夠嫩滑比較韌,失色咗啲。帶子就好新鮮彈牙又夠大粒,其他都不錯。 由於"廚師發板"係冇澱粉質嘅,所以我哋就決定叫多兩份主食一齊share,分別係:戀之花煙三文魚意粉同埋香煎龍膽石班柳配奶油翡翠汁。咁樣就唔洗驚唔夠飽啦~
戀之花三文魚意粉
呢份戀之花煙三文魚意粉($178蚊),唔好睇佢好似細細碟咁,原來份量都幾多因為個碟入面有一定深度~三個女仔share啱哂,而味道就係忌廉白汁咁樣所以食完都有小小飽滯嘅感覺,煙三文魚份量都充足,有四塊架~
香煎龍膽石斑柳配奶油翡翠汁
香煎龍膽石斑柳配奶油翡翠汁($218蚊)呢份魚嚟到嘅時候覺得個盤好靚,佢裝飾到好似一件藝術品咁,條石班皮煎得好脆,條魚嘅肉都好厚實不過我就略嫌有啲腥咗小小,就算點咗佢個奶油翡翠汁都冇乜味道,因為個汁都好淡。下次應該會試其他

青蘋果荔枝乳酸特調+拖肥朱古力咖啡+薰衣草玫瑰花茶
拖肥朱古力咖啡
一人叫咗一杯嘢飲,我叫呢杯拖肥朱古力咖啡嘅味道不過不失,又唔會過甜,cream嘅上面仲有畫花添

怪獸雪糕2.0
去到最後仲有一份大驚喜,餐廳話惠顧滿$1000蚊就會送呢份咁重量級嘅雪糕甜品俾客戶,裡面有幾乎九球不同味道嘅雪糕,朱古力威化餅,波板糖,朱古力脆脆,仲有香蕉片同棉花糖添,真係食到反艇呀
2018-10-04
庆祝纪念