2022-01-31
閠蜜就嚟生日, 知佢喜歡食蟹, 上openrice 搜尋見到呢間好多好評, 提早訂枱同佢慶祝。生日要食得豐富啲,所以我揀咗個二人餐$1,976一個餐都有九道菜,食完好滿足前菜:蟹肉沙律呢個沙律真係勁多蟹肉和蟹籽, d蟹肉好新鮮, 加入酸甜醬汁食落開胃, 伴碟有蒜頭漬物和牛脷刺身四款: 海蝦、帶子、油甘魚、深海池魚每件刺身肥美鮮甜。海蝦爽口彈牙, 帶子爽甜鮮嫩, 油甘魚甘香味濃, 深海池魚爽脆油脂味甘香蟹肉蒸蛋滑嘟嘟的蒸蛋好鮮味,配上三文魚子, 令口感更加提升蒸毛蟹巨型毛蟹賣相吸引, 見到蟹蓋滿滿都是蟹膏, 啖啖蟹香撲鼻。再吃蟹肉, 味道鮮甜, 配上甜中帶酸的蟹醋, 完全停不了口,好吃得不得了浜燒松葉蟹腳松葉蟹腳燒得乾身, 但仍保持肉質紮實, 鮮甜多汁, 食落啖啖肉蟹甲羅味噌燒蟹蓋上面盛住滿滿蟹膏, 鮮甜充滿口腔, 將濃稠的蟹膏配上蟹餅吃, 有啲食鵝肝醬的感覺松葉蟹釜飯原鍋熱辣辣蒸出嘅釜飯粒粒甘香, 加上原隻松葉蟹鉗和蟹子,配上葱粒,魚籽和黑松露增添香氣,十分惹味海鮮湯海鮮湯清甜,裡面有蝦、蟹肉、元貝、豆腐等, 每飲一啖都啖啖海鮮甜品抹茶奶凍和綠茶蕨餅, 奶凍口感幼滑, 帶有綠茶香。蕨餅
前菜:蟹肉沙律
刺身四款: 海蝦、帶子、油甘魚、深海池魚
蟹肉蒸蛋
滑嘟嘟的蒸蛋好鮮味,配上三文魚子, 令口感更加提升
蒸毛蟹
浜燒松葉蟹腳
蟹甲羅味噌燒
松葉蟹釜飯
海鮮湯
甜品
抹茶奶凍和綠茶蕨餅, 奶凍口感幼滑, 帶有綠茶香。蕨餅口感軟糯,中間帶點涼爽感,為這頓味蕾之旅作結