最近去咗灣仔新派日式居酒屋 提早慶祝媽媽生日,餐廳主打新派日式菜,在大阪傳統飲食文化中加添新意帶出新口味,味道及presentation都好有驚喜!餐廳有壽司吧枱及卡位,我哋一行4人,坐喺靠玻璃窗嘅卡位,私隱度較高之餘,亦可欣賞灣仔繁華嘅夜景!晚市只供應2款menus,分別係Tasting Menu($980)及Ozakaya Journey($1380),後者一定要提前預約,我哋點咗Tasting Menu,一次過試晒10道餐廳招牌菜式,性價比高!Tasting Menu edamame 呢度嘅枝豆灑上紫蘇,比平時嘅枝豆多咗一層芳香,送酒好夾。saitama fruit tomato 新鮮爽甜嘅日本埼玉番茄,配搭酸甜嘅柚子啫喱及紫蘇,味道清新開胃! smoked botan ebi大廚將北海道帶子混合忌廉及牛油打成慕絲狀鋪墊,再放上柔軟新鮮嘅日本牡丹蝦刺身,牡丹蝦刺身以刁草油調配過,大大提鮮!一啖放落口,既食到牡丹蝦嘅綿密,又食到帶子慕斯嘅軟滑,配搭微酸嘅青蘋果莎莎,鮮味濃郁,味道好有層次!上檯時仲會聞到陣陣櫻花木嘅煙燻香,絕對係味覺及嗅覺嘅雙重享受,不愧為餐廳Signature!u

Tasting Menu

edamame
呢度嘅枝豆灑上紫蘇,比平時嘅枝豆多咗一層芳香,送酒好夾。
saitama fruit tomato
smoked botan ebi
uni toast
餐廳另一招牌!海膽多士融合法日料理,法式多士先浸醬油同木魚高湯,再加牛油及糖煎香,最後再喺面層掃上松露醬,外脆內腍,味道豐富,配上一整排嘅北海道海膽,超鮮甜度爆錶!

wagyu beef tataki
阿根廷青醬同牛係絕配,大廚炙燒生和牛片後,配搭清甜嘅日本白蘿蔔與口味濃烈嘅阿根廷青醬,頗有新意!
sashimi (4)
每人都有一整盤刺身壽司拼盤,刺身壽司各4件,實在太滿足太幸福啦!魚料全部都係日本直送,好新鮮,壽司舎利嘅調味及大小都啱啱好!最鐘意火灸拖羅壽司,拖羅油脂豐腴,火灸後更加迫出油香,再以矜貴嘅魚子醬點綴,增添鮮味!
tiger prawn。yasai tempura
天婦羅拼盤好豐富,除咗有爽口彈牙嘅虎蝦之外,仲有香甜粉綿嘅南瓜、蕃薯、爽甜嘅甜椒、茄子等,炸漿薄脆唔油膩。
angel hair - uni。ikura。lobster bisque
又係令人驚喜嘅一道!天使麵以龍蝦湯烹煮,面頭再放上慷慨嘅三文魚子及海膽,每啖都充滿鮮味,實在太好食啦!
amadai uroko-yaki- tomato miso paste / aus wagyu m+ rump cap
兩款主菜二選一,兩款都超吸引,我哋就一次過試晒兩款share食!甘鯛立鱗燒以高溫油炸表層,令鯛魚鱗片片片豎起,口感如薯片般香脆,同時魚肉依然保持嫩滑,伴碟嘅咖喱味噌係highlight,混合尼泊爾風味咖喱、日本味噌及番茄醬,味道好特別,同甘鯛立鱗燒好夾!
澳州和牛Rump cap多汁肉嫩,五成熟肉質粉嫩,穩陣之選。

zingy matcha chocolate lava
甜品以一個高質嘅抹茶心太軟作結,朱古力外層鬆脆,輕輕一切,濃郁回甘嘅抹茶漿就傾湧而出,入面仲有酸甜嘅紅莓醬平衡膩感,出色!
Cocktails / Mocktails
Shiso Okinawa Pineapple Mojito ($138)
Ozatini ($138)
Golden Luna ($138)
Beriti($98)
嚟OZAKAYA都唔好錯過Cocktails!我點咗杯Shiso Mojito,以紫蘇葉取替薄荷葉,加埋沖繩菠蘿汁做base,果香十足,好飲!
PS. 臨走時餐廳仲送咗一人一罐清酒,由1826年創立嘅大阪釀酒廠 Daimon Brewery釀製,罐上嘅圖案仲可以拼埋整成一幅畫!