2021-11-25
狸貓前排陷入咗低潮期,做咩都無咩mood如果你同我一樣 就一定要visit吓呢間係太子既咖啡室 ☕️ 佢位於深水埗/太子楓樹街 🍁 餐廳比較闊落 裝修風格偏向日系文青風🧏🏻♀️ 好適合打卡影相📸️ 入到餐廳有種治癒既感覺 慢慢嘆吓咖啡 望住咖啡師好細心沖飲品 ☕️ chill chill 地又一個下午 好鍾意呢到個環境同氛圍❤️.🔹不苦定食 $128 | ⭐️: 4.1/5顏值滿分既set meal 💕 包括有日本珍珠米、唐揚炸雞、泰式蝦餅、沙律、溏心蛋。一開始見佢個炸雞細細件, 以為無咩料到, 結果個炸衣好薄好脆👍🏻 蝦餅都整得唔錯,唔會太鹹亦唔會腥🦐 溏心蛋係完美既流心蛋🥚好想跟廚師學吓點樣煮到咁靚😍 不過略顯隻蛋少咗小小調味,如果加返D鹽/黑椒就無得頂~ .🔹南瓜忌廉汁蟹肉螺旋粉 $98 | ⭐️: 4.0/5狸貓個朋友嗌 本來無咩抱有期望 因為狸貓麻麻螺旋粉🤣 不過佢味道有驚喜wor!唔單止有南瓜既甜味🎃 仲好似有D 芝士既味道 鹹鹹甜甜 😲 個汁creamy 得黎又唔會好杰 啱啱好可以掛晒D 螺旋粉🍝 店長同我地解釋呢個意粉係佢地專門研究既菜式🤓 可以進步既位置係溫度🌡️ 如果可以熱多少少
狸貓前排陷入咗低潮期,做咩都無咩mood
🔹不苦定食 $128 | ⭐️: 4.1/5
🔹南瓜忌廉汁蟹肉螺旋粉 $98 | ⭐️: 4.0/5
可以進步既位置係溫度🌡️ 如果可以熱多少少就完美啦~ 餐廳方面都好好,會聆聽客人意見再努力完善💪🏻 呢點係狸貓最欣賞同鍾意分享小店既原因
🔹 雙色薯條 陪牧場沙律醬 $58 | ⭐️: 4.3/5
蕃薯條mix 薯條🍟好特別既搭配!不過我覺得最好食唔係個薯條 🤤 係個沙律醬啊‼️ 狸貓上咗隱咁係咁點黎食 😳 餐廳亦好細心係menu 標示呢個適合素食人士🌿
🔹 Hot Latte $42 | ⭐️: 4.3/5
好靚既玫瑰拉花🌹 同平時cafe見到既拉花好唔同~ 見到侍應好用心製造,雖然等待時間可能耐少少🤏 不過飲得出係卑心機沖
🔹 Hojicha Latte $55 | ⭐️: 3.6/5
好濃焙茶味🍵 不過略嫌少咗D 甜味,如果可以多返少少糖,個焙茶味可能可以更加特出~
—————————————————————
整體而言,狸貓推薦大家去開深水埗/太子附近試下佢❤️ 餐廳裝修 服務 食物 都feel到好用心經營~ 環境好適合想轉換環境工作既work from home 人士,狸貓星期二去有幾個外國大學生係到做assignment ✍️ 我自己都覺得環境寫意 😌 好過好多嘈到死既連鎖咖啡店…(提提大家:餐廳繁忙時間只有75min用膳時間)
人生有好多不如意既事情,希望大家食完「不苦」可以暫時忘憂 🍃