2019-05-03 248 浏览
几姊弟咁耐无出过去食饭,点都应该黎番个小孩gathering。细妹提议食西餐,老弟嘅要求就只系「肉、肉、肉」。于是,我哋误打误撞,就揾咗一间叫「慢煮工业」嘅西餐厅。喺太子地铁站D出口行三分钟,就黎到呢间西餐厅啦!甫踏入餐厅,我哋就见到一块带有五、六十年代特色嘅霓虹灯牌 估唔到嚟到夜晚8点半,餐厅仍然车水人龙。好彩我哋醒目提早预约,所以唔驶浪费宝贵嘅时间喺排队度。餐厅近出口位置仲有一套西洋鼓,好有七、八十年代嘅风味呀!唔知平时会唔会有人做busking呢?我哋喺一张四人台坐底,就即刻睇睇餐牌有咩好食。经过一番讨论,我哋决定要尽食呢度嘅肉品,细味意国风情。减肥??听日再算喇!既然四人同行,当然要叫番个「四人慢煮星级盛宴」。一个set dinner,我哋就食到12安士嘅慢煮肉眼牛排、两只咸蛋黄炸大鸡肶、四只炸猪仔肶、各式各类嘅炸杂菜等等。喺咁多种肉类当中,我最钟意呢道咸蛋黄炸大鸡肶。因为呢种鸡肶比平时喺街边卖𠮶啲大好多,一只巨肶已经有我两只手掌咁大。咸蛋黄酱蘸满成块脆鸡皮,简直香气十足;加上厚肉得黎又鲜嫩多汁,我哋都觉得食落口感相当过瘾呀!而四只甜甜嘅猪仔肶,又岩哂我哋一人一只,真系perf

喺太子地铁站D出口行三分钟,就黎到呢间西餐厅啦!

甫踏入餐厅,我哋就见到一块带有五、六十年代特色嘅霓虹灯牌

我哋喺一张四人台坐底,就即刻睇睇餐牌有咩好食。

四人慢煮星级盛宴  (部分肉食)

咸蛋黄炸大鸡肶两只

烤猪仔脾4只

而四只甜甜嘅猪仔肶,又岩哂我哋一人一只,真系perfect喇!
西西里肉酱芝士焗意粉

食完肉、肉、肉之后,「西西里肉酱芝士焗意粉」就登场喇!呢款意大利传统意粉,喺浓郁香滑嘅肉酱芝士拥抱下,美味倍增,简直尤如神来之笔⋯⋯
热情水果特饮

食咗咁多野,点都要饮返杯冰凉透心嘅饮品先至满足。弟妹一致想试「热情水果特饮」。呢度嘅饮料喺以一jar上台,畀人自由按照需要嘅分量自行酙添。
百香果味十足,酸酸甜甜,令我哋饮完又有番食欲喇!
焗农夫包汤

既然仲有胃口,我哋就再点一道「焗农夫包汤」。包身松软可口,再加上微淡嘅南瓜浓汤,我觉得今餐真喺尽兴无憾喇!
2019-04-30
四人慢煮星级盛宴  (部分肉食)
咸蛋黄炸大鸡肶两只
烤猪仔脾4只