2018-03-07
今日因為做facial,所以一早就出左尖沙咀無理由因為特登出去做個facial 就回家嘛~所以就約家人lunch tgt!尖沙咀雖然有好多連鎖店,high class 到grassroots都有但係正值lunch 時間四圍都好多人,又唔想等位又想舒舒服服坐下,所以就黎左亞士厘道揾食呢間cafe真係唔係家人帶路都唔識過黎呀亞士厘道本來同繁忙既海防道比就係有d 唔同,好寧靜,無乜人流,上到黎樓上cafe 更加係另一片天!呢度舖頭細細,容納既客人唔多。所以我地都好好彩仲有檯!坐低左之後就睇下食乜啦~同家人各自揀一樣share 食--煙三文魚bagel 同埋火腿黑松露pizza 首先上既係bagel!呢度既bagel 味道都唔錯,有bagel 個種好density 質感,少少煙un,又有d bagel 既香味煙三文魚同洋蔥呢d standard野實有啦,唔需要多講值得一讚既係佢有搽d cream cheese wo不過入面有塊pickle 我個人而言就覺得有d 怪啦,個味太出呀,搶曬煙三文魚同埋洋蔥既味道其實我覺得煙三文魚同埋洋蔥加埋已經好好,唔需要加多塊pickle 除三文魚既油膩傍邊既sa
呢間cafe真係唔係家人帶路都唔識過黎呀
呢度舖頭細細,容納既客人唔多。所以我地都好好彩仲有檯!
坐低左之後就睇下食乜啦~
煙三文魚bagel
煙三文魚同洋蔥呢d standard野實有啦,唔需要多講
值得一讚既係佢有搽d cream cheese wo
傍邊既salad 加埋vinegar,個texture 有d 杰杰地,唔係好稀個種vinegar
睇黎呢間cafe 買料都幾一絲不苟
火腿黑松露pizza
之後就係火腿黑松露pizza
呢個pizza 係thin crust 既,但係唔會thin 到連拎起d 料都唔夠承托,又唔會邊左脆邊
黑松露加埋火腿同埋蕃茄醬底,個味道好厚好rich,所以有d 火箭菜on top balance 返,唔錯
其實本人就唔太like truffle,因為我食開cheap野,黑松露我會覺得係一陣gasoline 既味道
不過可能真係料靚既問題,加上又有火腿蕃茄醬,所以混埋一齊食又幾match 喎
coffee latte
黎cafe 又點可以唔叫杯咖啡坐低慢慢嘆呢~~
呢杯係latte 來,我無加糖就咁飲
其實latte 本身都唔需要落糖,雖然我唔係一個有咖啡文化既人,但係唔太苦既咖啡我都喜歡既
呢度既latte 有奶味之外,咖啡豆個種roast 完既香味都好出喎
話明我無咖啡文化,所以我飲得最多既咖啡係starbucks 同埋便利店買到既罐裝咖啡
但呢度既咖啡真係飲得出同平時既咖啡豆唔同,味道唔會太稀(恕我形容得唔好,但我真係唔識講)
雖然我懷疑呢間cafe 無得明火煮食,但係佢既食物質素都幾好,而且作為一間cafe 都有做好咖啡呢一part
下次黎尖沙咀唔想食連鎖,想靜靜食個lunch 又好太貴,呢度都係一個幾好既選擇
题外话/补充资料:
唔知係咪因為呢間係cafe 呢 ,連其他客人都好有文青feel :D