2008-04-19 21 浏览
上個星期, 去咗中環蓮香樓嘆茶, 第一次來, 感覺很特別, 首先要自己搵位, 其次, 見到周圍都是上左年紀的人, 同一般酒樓唔同, 在這裡開茶, 你可要一壺或一盅, 咁當然要一盅啦, 茶盅很好玩, 頭幾次唔識用, 要用多幾次先識用….我地3個人, 食左大約10碟, 食完好飽好滿足, 不過, 今次美中不足的是, 食唔到限量之物~ 大包, 希望下次有機會食到啦 陳皮鴨腿湯飯–湯味濃, ,鴨腿大大隻, 夠稔又多肉, 配上白飯,超好食豬肚燒賣- 豬肚爽口, 配料鮮味, 不過呢嗰燒賣好特別, 係一餅唔係一粒的, 蝦餃- 皮薄, 無一夾即散每隻也有完整的蝦,蝦肉爽口彈牙,鳳爪- 不是紅卜卜的, 每隻都吸收哂醬汁的味道, 好好食魚翅餃- 鮮黃色餃皮, 味道也不錯蒸大鱔- 鮮甜, 正!!糯米雞: 好大隻, d糯米香噴噴, 軟綿綿,

蝦餃- 皮薄, 無一夾即散每隻也有完整的蝦,蝦肉爽口彈牙,
鳳爪- 不是紅卜卜的, 每隻都吸收哂醬汁的味道, 好好食
魚翅餃- 鮮黃色餃皮, 味道也不錯
蒸大鱔- 鮮甜, 正!!
糯米雞: 好大隻, d糯米香噴噴, 軟綿綿,