2008-10-20
我上次食過Lunch已經覺得好好味 , 今次帶朋友去食 , 不過如果你趕就唔好去食慢工出細貨要慢慢食 , 食出真味 自選晚餐$98 (前菜 : 煙三文魚沙拉 , 方包 + 雜菜餐湯 , 芝士焗蠔 , 主菜 : 燒牛肉跟薯菜 (我) , 豬串骨跟薯菜 ) 另加甜品 : 火焰雪糕 $48 (跟餐有半價甜品$24) 煙三文魚沙拉 , 沙拉由2片生菜放底 (一片生菜另一片紫色生菜) , 加上有好多不同既生果睇得出廚師細心 方包是厚方包點上雜菜湯多料真係好配合 , 芝士焗蠔無論賣相同味道都剛剛好 , 味道好到你食完隻蠔剩下少少汁都不捨得 , 可用生菜點上剩下汁味道好好 燒牛肉跟薯菜睇賣相一個字 " 多" , 碟餸到桌仲聽到吱吱聲 , 我覺得奇怪好奇 , 食食下發現原來聲音來自牛肉下的石頭 , 用石頭來保熱真係好特別 , 好彩叫薯菜如果唔係一定食剩好多野 , 薯菜比平日得青豆,紅羅白就有心得多 , 來用半個薯仔做薯條外脆內軟好味 , 白同紅羅白都好甜好新鮮, 菇同菜都很入味 , 我從想過有配菜會令你飽都想食 ,一個配菜用小碗精緻的放在碟上 , 是通粉沙拉本想放棄唔食真係太飽 , 沙拉汁有加入蘋果
慢工出細貨要慢慢食 , 食出真味
另加甜品 : 火焰雪糕 $48 (跟餐有半價甜品$24)
燒牛肉跟薯菜睇賣相一個字 " 多" , 碟餸到桌仲聽到吱吱聲 , 我覺得奇怪好奇 , 食食下發現原來聲音來自牛肉下的石頭 , 用石頭來保熱真係好特別 , 好彩叫薯菜如果唔係一定食剩好多野 , 薯菜比平日得青豆,紅羅白就有心得多 , 來用半個薯仔做薯條外脆內軟好味 , 白同紅羅白都好甜好新鮮, 菇同菜都很入味 , 我從想過有配菜會令你飽都想食 ,一個配菜用小碗精緻的放在碟上 , 是通粉沙拉本想放棄唔食真係太飽 , 沙拉汁有加入蘋果汁味道估不到的好味
豬串骨跟薯菜 , 個樣好靚 , 朋友以為好像雞軟骨一樣少 , 太原本又係多 , 味道好而肉很腍
火焰雪糕 : 等了30hrs以上 , 首先甜品一定要提早叫 , 最好同主菜一齊叫 , 另外火焰雪糕佢地話要等做野所以菜先可以做到 , 好彩我同朋友都好飽 , 不過遠見到外表時已經係飯 , 但一食真係覺得值得一等 , 而價錢真係超值 , 外表係蛋白加少少朱古力醬 , 另外因為要有火的關係要有加酒 , 酒加蛋白味道真係絕配 , 內有雪糕同暖生果 (蘋果及橙)
今餐我同朋友一邊食一邊講 " 好味 "
衛生 : 我想講的是洗手間 , 真係好乾淨 , 真係好用心經營