阿打
感受大排檔風味
阿打
2020-06-10
关注
石硤尾平台一向都一係美食天堂,卧虎藏龍的地方。Dee哥私家廚房剛進駐石硤尾,今日收工同老豆前來一試,都比老豆黎我工作的小社區感受一下。

座位全室外,但比想像中通風。可能因為晚上,加上位置都開揚,又遠離油鑊,所以唔算太熱。而且店員哥哥招呼都好週到,還奉上私伙茶葉,真係勁唔好意思因為我又唔飲酒。在座的都係附近番工或居住的街坊,佬味幾濃但另一角度睇都幾有風味。哈哈,同我今日的衣著有點格格不入,但美食才是重點吧!

椒鹽白魚蛋
潮州白魚蛋爽口又彈牙,魚味都好香,輕輕用炸粉包住,不太多的椒鹽,不會吃到一口都係味精,炸香送酒一流。老闆入的貨果然有保證。

蜜椒薯仔牛柳粒
這個是大廚Dee哥的推介菜。薯仔走油之後好脆口,吸收了很多汁,甜甜的也很有大排檔的鑊氣,加上牛柳無經太多的醃製!薯仔聽講都係order先切,所以口感仍然保持新鮮!這個超大碟,亦好好送飯!

好搞野啫啫通菜煲
同一般的啫啫通菜唔同!加了一種好特別又想像不到的材料!

佢加左上海年糕,竟然是這樣!因為兩種截然不同的口感,一個爽脆一個軟糯,聽落好似牛頭不對馬嘴,但又好夾。很有心思!

胡椒黃花魚
這個真的是超級推介!湯底一呷胡椒味甚香,加上用上鮮魚生滾,份外清甜。有埋蕃茄、雲耳、白蘿蔔等蔬菜,令湯底更豐富。小店用上gas爐,一邊食不會變冷。都好貼心!而且還有其他火鍋的料可以加配,唔怕浪費左個湯。

黃花魚勁大條,兩個人食都太多,三個人食都得!不過因為當日鯇魚已經賣哂所以老闆推介這個。

我無放過任何一啖湯,胡椒湯飲落令個胃都好舒服。不會太辣,胡椒香又不會搶鏡。老闆還奉上辣椒豉油,不過如果想嘗魚的鮮甜可以唔使點。

在場很多人都一支啤酒,吃點小菜這樣,自由自在無拘無束地談天說地。這些大排檔的確能比人有多一個抒發壓力的空間。下次也要約埋一班同事,預訂定大廚超推介的咸葱油新鮮雞,放工來鬆一鬆。
赞好
检举