2011-10-30
與妹妹睇戲後黎到河內道晚飯,唔係好肚餓,不過想搵個地方飲飲啤酒,食少少野。因為岩岩睇完 '那些年,我們一起追的女孩',我地要搵個地方坐一坐,討論一下。事實上,戲中劇情整晚都仍在腦海內迴盪,過去片段、戲中劇情彷彿浮現了在眼前一樣,好不感動。四年前第一次黎到La TASCA,係一班中學同學為小女子慶生,當時,點的仲好記得有Nacho、Sangria 同西班牙海鮮飯,咁記得,係因為好飲好食,之後黎親都要點。今次因為亞妹話要飲啤酒,於是叫左兩杯唔同brand既西班牙啤,只有一個結論,同sanmiguel 一樣 -- 難飲。冇計,試新野就要承受風險,呢個就係我地最不能承受的。點左Vegetarian Nacho 同Salami Pasta,Nacho雖然本身係墨西哥既食品,但時至今日,絕大部分西方國家都有Nacho呀,佐啤酒一流喎。呢度既Nacho加入洋蔥、青椒、車厘茄及芝士焗製,oishii 服務員仲好貼心咁一早拎埋tabasco,岩晒食辣一族。Salami Pasta,普普通通啦,好多蕃茄汁同好多salami,幾足料呀,係味道差少少,咪就係因為多汁得滯囉。全晚最唔抵係因為我地9:10pm入