2018-04-18
今日同一位好耐冇見嘅老朋友聚舊,大家都想靜靜哋談天說地享受美食,佢就推薦喺銅鑼灣嘅Otto法國菜。Otto係一間法國藍帶美食協會推薦餐廳,要成為推薦餐廳係需要通過該會嘅美食專業評審團隊評選,質素無容置疑。餐廳喺銅鑼灣地鐵站C出口對面嘅駱克駅,過條馬路就到,上到16樓電梯門一打開,即刻有位靚仔侍應招呼我哋上樓梯。原來餐廳有兩層,但坐位唔多,適合夫婦情侶拍拖、閏蜜好友相聚。一坐低侍應就幫我哋拉櫈就座,鋪好餐巾、斟暖水,令我哋迅速進入食嘢嘅狀態,然後奉上麵包。裝麵包個籃有張卡介紹麵包係用米粉麵團製作,營養價值高,感覺麵包更軟綿,配上黑松露牛油,更突出牛油香味。我哋叫咗兩客set dinner。【Starter 精選生蠔一隻】大大隻蠔,水潤乾淨,但蠔肉唔夠飽滿。入口一陣就回甘,食落海水味唔重,感覺舒服。【Starter 夏威夷香蔥吞拿魚紅蝦沙律】吞拿魚係切成粒嘅刺身,質感更軟糯軟滑。紅蝦刺身大隻兼膠質重,用醬油醃好入味,配上清新沙律又幾夾。【Soup 番茄蘋果蟹肉湯】頗特別嘅配搭,味道酸中帶甜幾開胃,啖啖蕃茄蓉同蟹肉絲,好足料。【Soup 黑松露花膠燉湯】食法國菜有燉湯飲真係未聽過。大大塊花膠
我哋叫咗兩客set dinner。
【Daily dessert 抹茶木糠布甸 】同一擺盤格局,玻璃杯裝住淡綠色嘅抹茶木糠布甸睇落幾可愛風。口感綿滑,不過抹茶味稍微不夠濃。
食法國菜除咗食物味道同擺盤外,其他都好講究。餐廳燈光柔和,伴以悠揚音樂,氣氛高雅中帶輕鬆。而且食得好舒坦,食完一道菜先上下一道,感覺冇咁hurry之餘又確保食客食到最啱溫度嘅食物。我哋就喺度享受咗一頓完滿晚餐;一晚愜意時光。