2010-01-13 25 浏览
大戶屋食過好幾次,特別喜歡佢嘅冷喬麥麵,第一次黎到尖咀嘅分店,感覺同其他分店有d唔同,食物同服務都有所不同。呢度有日本師傅註場燒由名古屋空運黎走地雞串燒,當然要試下!定食當然例必order啦!1)鴨湯蕎麥麵- 呢個喬麥麵係放落d鴨湯度食嘅,所以麵質較硬身,同平時叫長方形盒嘅冷喬麥麵唔同,麵身較濕及軟,適合點醬汁食。講返個鴨湯,好濃,有d似鴨腿湯飯嘅湯,裡面嘅菇都好滑,主角鴨肉好味,平時除燒鴨外,總覺得餐廳一般嘅鴨肉都係又un又無味,呢個剛好相反另外跟set個蒸蛋超滑,有菇及雞肉白果在肉,好夠味!2)炸雞排蕎麥麵-之前都食過,覺得豬排做得好過雞排,雞排底下有飯,唔怕淨食麵會唔飽!3)串燒走地雞,揀左黑椒柚子味,鹽燒及汁燒,雞肉新鮮,但又唔係好驚喜,黑椒柚子味非常好味,而汁燒就比鹽燒好。但成三十蚊串,都幾貴!早知三串都叫哂黑椒柚子味啦!服務好殷勤有禮,每次上菜時都細心講解食法同鞠躬,要求要多1 set醬油及䓤花,侍應都好快送到,之後又鞠躬

另外跟set個蒸蛋超滑,有菇及雞肉白果在肉,好夠味!

鴨湯蕎麥麵
蒸蛋