2016-11-21 461 浏览
見到開飯有新餐廳,仲要係廚師發辦和,跟係要去食下啦,距離灣仔地鐵站唔遠嘅地方,就會見到呢間餐廳係一樓到,由於算係係住宅大廈入面,所以有唔少人排隊等𨋢原來間餐廳試業咗兩星期咋,而入面唔係太大,有一排吧枱,大概有十五個位到,另外仲有三、四張四人枱,相信佢地有另一間餐廳,所以有唔少熟客黎食晚飯,一陣間,個吧枱已經幾乎坐滿價錢由最平六百蚊至千二蚊一個人不等,所有野食都係由廚師安排,會根據是日新鮮嘅海鮮,去製作唔同嘅菜式,最後同男朋友揀咗各800蚊嘅正葵因為係第一批客人,所以好快就送上先付醃茄子,平時其實唔鍾意食茄子,但係試完呢個之後就改觀,微鹹嘅茄子,伴隨住一啲清新嘅味道,再係上面灑上木魚絲,整體都幾開胃跟住再遞上一碟醃漬伴菜,分別有醃牛蒡、辣蒜頭、醃紅蔥頭同醃蘿蔔,酸酸地,食下刺身再食下醃菜,可以更加開胃,而且每款醃菜都有爽脆嘅口感,真係唔錯最後一道先付就係日本珍蠔,相比隔離客人嘅蠔,我地嗰兩隻較細,明明大家都係一樣嘅先付,但係尺寸反而有分別。珍蠔已經皮入咗甜醬油調味,所以唔需要加其他醬汁,食落口有一陣清新嘅味道,原因係加入咗少量嘅柚子皮,即刻大大提升鮮味,而且口感仲幾滑溜慢慢開始步入主菜喇
慢慢開始步入主菜喇,已經見到師傅即時磨製秋葵,整成調味料俾客人用,新鮮磨製嘅秋葵,味道更加能刺激味蕾,而一般人食法係將秋葵同醬油混合,但其實食法係應該將一小撮秋葵放係刺身上面,再將無秋葵嘅部份點醬油食,呢到嘅師傅可以提點一下啲客人
首先係三片平正魚薄切,師傅用好嘅刀工,慢慢將平正魚切到一片薄薄嘅刺身,薄到可以透到後面嘅顏色,而呢個刺身係另外配秘製嘅清甜醬汁,連埋少量嘅香蔥一齊食,味道幾鮮甜,但係我略厭少咗一啲刺激嘅味道
之後係深海池魚刺身,呢到可以話係Top 2最好食嘅池魚刺身(第一位嘅話,可以睇番我之前嘅食評~),口感係爽口,配埋鮮磨嘅秋葵,鮮味真係好出眾
緊接著係金線鯛剌身,問咗一問師傅,同金目鯛有咩分別,佢話係港人俗稱嘅紅衫魚,而呢道刺身係用咗火槍微微火炙過,所以可以見到魚皮切好嘅花紋,同埋有淡淡嘅焦味
唔知係因為我問起,定係原本就有嫁呢,而呢個就係金目鯛刺身,同大眼雞較為類近,魚皮嘅顏色更加鮮明奪目,睇落閃閃新輝,同樣用火微微燒過,感覺較前者肥美,油脂較多,所以口感滑溜
我覺得係重頭戲嘅珍寶帶子刺身終於登場喇!!!! 睇落同實際都好大粒嘅帶子,亦都係用咗火槍火炙過,再用一片紫菜包住一齊食,而紫菜係有一個特別嘅烘爐一直烘住,所以幾脆口,千萬幾得要襯熱食,如果唔係帶子嘅熱氣會令到紫菜軟化,口感就無咁好。帶子方面,由於只係火炙過表面,中間仍然保留少少濕潤又爽口嘅質感,超級推介
真係唔記得呢道咁特别刺身叫咩名,用之前過嘅深海池魚刺身,包裹住甜蝦同少量海膽,最後再灑上少許蔥花,三樣食材都配合得好好,唔會有違和感,其中以海膽味道為最出,而且包得好好,夾起都唔會散開
時間雖然長,但係終於黎到三文魚腩壽司喇!! 外表睇落無咩特別,但係壽司方面就用咗赤醋,而唔係一般嘅壽司醋,酸味較重,可以提升魚生嘅鮮味。雖然唔係咩特別嘅壽司,但係口感係超軟滑,魚腩部份嘅油脂較多,所以就入口即溶,質感太好喇!
跟住係鐵火卷,將紅色嘅吞拿魚條,用赤醋飯同紫菜包埋一齊,可以見到有少少嘅洋蔥伴隨住添,赤醋飯真係配搭得好好,令平時成日食嘅鐵火卷,提升到另一個層次
刺身壽司過後,就到吸物,就咁聽個名可能唔知係咩黎,其實係指湯,而今日嘅湯係蜆肉麵豉湯,飲鹹鹹同熱熱嘅湯,可以清清味蕾,因為有蜆肉嘅關係,所以都幾清甜
原本菜單上係寫有玉子燒,但係唔知點解無,反而係變咗原隻磯煮鮑魚?!! 咁話明廚師發辦嘛,有得食就緊係食啦~~ 原隻鮑魚都幾大隻,仲已經起好肉,同分好咗四件,可以好斯文咁夾起一舊舊鮑魚黎食,口感好彈牙,配埋旁邊嘅炆蘿蔔一齊食,搭配唔錯
最後就係甘味,即係甜品甜品有兩款揀,分別係柚子雪糕同蜜瓜,話就話係雪糕,其實係雪皅黎,我就揀咗蜜瓜,佢熟得啱啱好,所以好甜又多汁,係健康又美味順嘅甜品