2015-05-05
一路聽講黃埔有個地方叫「美食坊」,入面有好多唔同嘅食肆,所以今日我就同朋友一齊去試下。黃埔其實唔係一個我成日都會去嘅地方,所以搵到「美食坊」完完全全係誤打誤撞,建議大家如果真係想去嘅話真係要開定GoogleMap,黃埔真係好大。上到美食坊,發覺入面有幾間餐廳都唔錯,而最後我地揀左嘅係KitchenJ。本身自己都中意食和民,然後發覺原來KitchenJ係和民間公司旗下嘅一間食店,所以就毫不猶豫咁拎飛。等左都半個鐘嘅時間,最後終於有得入座!餐廳入面嘅環境其實都幾靚,係幾令人輕鬆嘅。睇下餐牌,最後我同朋友總共嗌左四樣嘢食再加一杯嘢飲:焗牛油粟米、白酒蒸生蠔、咖哩炸豬柳奄列、鮭魚白汁菠菜意粉、西班牙雞尾酒(無酒精版本)。先黎嘅係焗牛油粟米,本來我對粟米係完全冇興趣,但抱住一個「焗牛油嘅一定好食」嘅心態就嗌左。黎到嘅時候絕對冇令我失望!好香牛油味,而且食落去啲粟米唔會好軟!而比較令我impressed嘅係咖哩炸豬柳奄列。黎到嘅時候發覺入面嘅飯係番茄炒飯,個一下真係搞到我乜食慾都冇晒,事關我係唔食番茄汁個啲嘢嘅,但係膽粗粗咬左一啖之後又覺得冇乜嘢,因為啲咖哩cover左少少啲番茄味,調和左。而豬柳
而比較令我impressed嘅係咖哩炸豬柳奄列。黎到嘅時候發覺入面嘅飯係番茄炒飯,個一下真係搞到我乜食慾都冇晒,事關我係唔食番茄汁個啲嘢嘅,但係膽粗粗咬左一啖之後又覺得冇乜嘢,因為啲咖哩cover左少少啲番茄味,調和左。而豬柳又好好食,絕對推薦!