2009-10-01
參加OPENRICE既開飯遊踨,中咗150元既意粉屋券,D券係用到9月30號,一直以為慢慢去都未遲,點知一轉眼就到30號,早幾日同阿媽講,請佢地去食啦,點知阿媽一聽到要由我地屋企到最近既觀塘既意粉屋,即刻耍手擰頭,話去咁遠咁辛苦,我話...有幾辛苦呀.佢唔食,我搵人去食.一諗...就諗起不如同阿PUI兩公婆去食啦,定時定後我地都會約出黎食飯,今次做個順水人情,請佢兩公婆食番餐飯.阿PUI先返屋企問下EPPIE好唔好啦,EPPIE話好,咁就促成咗呢餐飯既約會.我地就係張券最後一日用餐既,6:40分左右黎度,EPPIE俾我地早到一步,已經搵定位.坐定定後,大家望下個餐牌有乜東東野食,見到佢地既意粉和其它食物種類繁多,一時都唔知點撰擇好,EPPIE同阿培望到個套餐,提議叫個套餐,之後再加食物,我望望下都覺得咁既提議唔錯,可能佢地想幫我慳荷包啦.到點菜,我地落咗一個經典至愛套餐 $178元,裡頭包括有 :意大利菜湯 (兩客) - 個湯幾濃,好味道田園炸雞藍 或 意國之旅薄餅 (我地選後者) - 個PIZZA又係幾好味道,不過我對莎樂美腸既味道麻麻美式肉醬意大利粉 (牛肉) 或 芝士焗吞拿魚長通
意大利菜湯 (兩客) - 個湯幾濃,好味道
美式肉醬意大利粉 (牛肉) 或 芝士焗吞拿魚長通粉 (仍然選後者) - 又係好味道,D醬汁唔會太杰
即磨咖啡 / 茶 (兩杯) 可以加11元轉特飲 - 我同阿PUI各人轉咗一杯Fruit Punch 同 Iced Cappuccino,我杯Fruit Punch幾香鮮橙味,唔會太甜,爽,而阿PUI話佢杯 Cappuccino d朱古力味蓋過咖啡既味道.都好好飲.
點完後,另叫了一客忌廉湯 $31 和挪威煙三文魚帶子炒飯 $80 - 呢個炒飯好味道,好多材料,食第一啖已經覺得好味道,d三文魚唔腥,正,
d價錢一望都幾貴,但送黎之後就知道物有所值,無論長通粉定炒飯,都係大大碟,好足料,咁既價錢同pizza hut 比較 pizza hut 平d,但係份量冇意粉屋咁大碟,同埋意粉屋d食物質量都好d.一人平均為起都係食咗 $105元,算抵啦.
最抵既係餐飯用埋OPENRICE送俾我既150元既COUPON,同埋EPPIE 個張九折卡,所以餐飯到最後都只係俾咗 $165元,你話係咪好抵呢.