2023-03-23 283 浏览
聽同事講海港城開左間新既中菜廳,我就book左放工約埋媽媽黎食飯慶祝生日餐廳既裝修好氣派,一入去就有一個好大既bar枱,好有上海灘既感覺,中西合壁!媽媽亦都讚口不絕,話環境好高貴,好舒服唔睇餐牌都唔知原來呢間餐廳晏就係有午市套餐既,百幾蚊一個餐有點心同主食,久唔久黎lunch黎食飯都唔錯晚市除左有點心散嗌,亦有火鍋同dinner set,好多品種可以選擇飲品方面我就嗌左St Flrue, 用gin,提子汁等調配成,仲放左2粒提子係杯頂,打卡都好靚媽媽就嗌左杯mocktail Sexy mama係由熱情果,火熱果等生果調配而成,媽媽話酸酸甜甜好好飲前菜有桂花荔枝汁漬茄蘭串茄 - 酸酸甜甜,十分開胃串茄連外皮咁薄都剝咗,好考手工!黑松露帶子餃 - 成個籠上,好得意!黑松露味都好濃郁,外皮亦唔會厚粉陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉豚肉半肥瘦,但唔會覺得佢油膩,媽媽話因為用左陳皮醬解膩,而且味道亦都好惹味,唔會覺得陳皮醬唔夾3個前菜一齊上,連擺盤都好精緻,媽媽勁鐘意下一道菜就係湯啦,係期待已久既爵士湯!媽媽話爵士湯已經唔係好多地方有,係用蜜瓜同海螺等既海味製成既湯呢到既爵士湯既碗亦都好有氣派打開個蓋後
媽媽亦都讚口不絕,話環境好高貴,好舒服

媽媽就嗌左杯mocktail Sexy mama

係由熱情果,火熱果等生果調配而成,媽媽話酸酸甜甜好好飲

前菜有
桂花荔枝汁漬茄蘭串茄 - 酸酸甜甜,十分開胃
串茄連外皮咁薄都剝咗,好考手工!

陳皮香草醬焗伊比利亞豚肉

3個前菜一齊上,連擺盤都好精緻,媽媽勁鐘意

下一道菜就係湯啦,係期待已久既爵士湯!
呢到既爵士湯既碗亦都好有氣派

打開個蓋後,就係又鮮甜又有海鮮味道既爵士湯啦~!

湯料亦都好足,有海螺,蜜瓜,花膠等,飲晒成個湯好滿足

主菜係鮮胡椒蟹皇焗海蝦
隻蝦大大隻,醬汁掛住隻蝦,唔會太水,味道剛肌好! 胡椒粒亦都好特別,同一般既故椒唔同,唔會好搶海蝦既味道

食完主茶就係蔬菜啦,呢味蔬菜叫
珍菌紫玉
佢係由椰菜包住雜菌粒而成,再配上醬汁食,唔會咸,感覺上好健康!

另一個主菜就係龍蝦膏海膽炒飯
完全估唔到會有海膽鋪面
好豐富口感既炒飯,連我on diet 都忍唔住食晒d飯

最後甜品就係 芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥
好打卡able既一個甜品,一上菜成個芝麻糊都噴緊煙
幾特別既配搭,新式fusion甜品,將傳統既芝麻糊變成一道新潮既菜色

成個用餐過程完全滿分,媽媽亦都好滿意,好開心
下次會再黎光顧