我從來食野唔寫野,因為食野既歡愉係難以言喻。但今次突別破例,唔係因為呢間餐廳比唔上之前果d, 而係相反,有過之而無不及。更重要既係,同熱情健談既老闆聊完,覺得應該要幫下自己,幫下人。餐廳係觀塘既工業大廈。老實講,如果唔係朋友介紹,真係唔知工業大廈有野食。入到去,見環境不俗,佈置幾精緻。一開波,待應(原來係老闆之一)立刻俾支水。堅講,水都有點驚喜。好多西餐廳求求其其,攞水喉水(可能有過濾器)俾我飲,強烈既生水味,真係咸出黎。好少少,會加檸檬。呢度支水無生水味,有少少檸檬,ok啦。其實呢d基本野,真係唔明點解咁多餐廳做唔到。。。飲完啖水,立刻點餐,叫左兩個combo: 一個黑松露油什肉意粉,一個素菜意大利飯。係南瓜湯,沙律加蒜蓉包。我女朋友唔太好南瓜,但都覺南瓜唔錯。如果唔係南瓜控,應該都會喜歡呢杯淡淡地既南瓜湯。沙律好重既醋,幾開胃。之前聽朋友講,沙律既紅菜頭幾苦下,今次發現冇左。之後同老闆聊先知,改左用其他蔬菜,從善如流,抵讚。蒜蓉包好實淨,好濃既牛油同蒜蓉味。可能我鍾意硬包,我幾喜歡佢呢個包。我女友一般,所以我可以食埋佢果個,正。可能廚房唔多人,等左1x分鐘有主菜,主菜先黎個黑松露波
一開波,待應(原來係老闆之一)立刻俾支水。

可能廚房唔多人,等左1x分鐘有主菜,主菜先黎個黑松露波菜意粉。
雖然個意粉用既係黑松露油,唔係即磨既黑松露,但都好香。忌廉濃度都岩岩好,唔會jem埋成舊糕咁。最重要係,意粉軟硬適中,唔會太軟又唔會太硬中間個芯唔熟。配合埋波菜同忌廉,一流。
之後輪到個飯,
個飯有點牛油香,加上菇稛,好香。雖然份量有點少,但因為女友細食,我都食左唔少。值得一提既係,飯粉偏硬,大部分西式飯都係咁。如果食開軟飯,應該會唔習慣。我就唔好硬飯,所以食得津津有味。
因為combo有兩款:一款係窩夫,另一款係自選,我揀左lemon cheese cake。
兩個甜品都非常足料,特別係cheese cake,芝士濃,質感偏軟。本身諗住個質感似New york cheese cake咁硬,但出奇地軟。係甜品方面,我係受軟唔受硬,所以我覺得唔錯。美中不足係檸檬味唔夠出,可能芝士太濃,蓋過檸檬味。
最後,老闆建我嗌mocha(因為combo set包任何飲品,所以佢建議我叫最貴既)。
顏色淡左d, 所以都意料朱古力味會淡。事實上,咖啡味比朱古力濃,而咖啡又幾香,所以唔好得朱古力既死甜,不錯。
晚飯間,老闆侍應招呼周到。閑聊間,知道老闆首次創業,餐廳平日生意一般。我答應一定幫佢寫食評。唔單知因為食物質素好,想多d人識,推介俾大家。更重要係,希望支持一個有心有力有夢想既年青人。
P.s. 但願未來有更多好既小店林立,而唔係得番大集團既籠斷。。。
2015-04-17