2019-03-12 33 浏览
‪今晚同男朋友去開荃灣, 平時多數去食米線, 但今日見到有間爐端燒係旁邊, 佢提意不如試下新野~‬‪ ‬‪入到店感覺地方細細, 其實都有D日本新宿橫街既串燒店感覺, 好適合邊食邊談天說地既地方~ 打開餐牌都唔算話好多選擇, 但貴精不貴多, 第一次又可以試下都冇咩所謂~ 我地叫左三種串燒, 玉子燒, 豆腐同炒飯~‬‪ ‬‪先黎左三串串燒, 分別有黑豚五花腩, 雞軟骨黃金燒同埋牛舌, 由於男朋友唔食牛舌, 於是我可以成串獨食, 哈哈~ 牛舌入口好香, 味道唔會太咸, 而且咬落肉質好爽, 真係好味值得一試~‬‪ ‬‪黑豚五花腩燒得剛剛好, 唔會太韌同太硬, 雖然燒得比較乾身, 但因為豚肉脂肪分佈適中而中和返, 因為肉片比較薄所以又唔會太漏~‬‪ ‬‪雞軟骨黃金燒上菜既時候仲見到咸蛋黃喺雞軟骨上面起泡, 証明剛剛燒好仲有餘溫既感覺, 呢個畫面好療癒~ 入口有D油油既感覺, 可能因為有咸蛋黃既關係, 但感覺唔太肥膩, 有咬感因為比較脆口~‬‪ ‬‪厚燒玉子旁邊有D蘿蔔蓉, 一啖玉子一啖蘿蔔有一凍一熱既感覺幾得意, 玉子燒得好滑, 味道又甜, 所以去到邊度食日本野都會叫一個玉子燒食~‬‪ ‬‪豆腐

‪ ‬
‪豆腐唐揚係將炸過既豆腐放落日式甜甜昆布汁上面, 豆腐外脆內軟, 好滑好有豆香, 但記得上菜要快D食, 唔係會比昆布汁浸淋左件豆腐~‬

‪ ‬
‪最後係最期待既蟹膏海鮮炒飯, 聽個名都已經流口水, 二話不說即刻試一啖, 入口好有蟹膏味道, 飯亦炒得好乾身, 飯粒蛋粒分明, 有蝦, 魷魚同帶子一齊炒, 全部海鮮都好爽好新鮮, 份量都有三碗半飯, 真係食埋佢都夠飽~‬