2012-12-16 649 浏览
今日"蚊"衫尾去到一間係旺區; 但又好唔起眼既酒店中菜廳, 原來佢係法國藍帶餐廳嚟架. 呢到地方唔大但環境好舒服, 人客唔多好寧靜, 最啱係傾生意, 一家大細做節, 做生日既地方. 我地食既係 "花龍蝦鮑魚宴", 連生果甜品一共有八道菜, 經理在上菜時都有簡單介紹. 菜式包括 : 金錢鳳肝帶子 : 它是以舊式的金錢雞轉變而成, 將肥膏改為帶子, 雞肝就用雞肝醬代替, 再加小小炸京蔥絲. 起初大家都你眼望我眼點食好呢? 跟住經理話一齊食, 咁好啦惟有好似食漢堡包咁食啦, 一食就...嘩...好好食呀, 京蔥香口, 甜甜地既帶子, 軟滑既叉燒, 而雞肝醬更係將所有材料融合的主要關鍵, 因為雞肝醬與其他材料好夾, 雖然幾款材料各具味道, 但係口中都可以好和諧. 而雞肝醬並無新鮮肝個種唔好既味, 即使唔鐘意食肝類既人都應該會覺得好食.花龍蝦鮑魚金必多湯 : 我覺得佢係一個既有薑蔥味又有鮮甜味, 幼滑既中式忌廉湯. 呢個湯令人有驚喜. 因為我地一般飲既中西湯都唔會有咁重既薑蔥味, 但係重得嚟你唔會覺得過份, 只會覺得薑蔥味係主角之一, 而且龍蝦都幾爽口.天白花菇伴七頭鮑魚 : 鮑魚

...好好食呀

天白花菇伴七頭鮑魚 : 鮑魚是先燉4個鐘; 跟住再炆4個鐘而成. 而花菇同樣炆到好入味而且又厚身. 墊住鮑魚既係皇帝菜, 再加埋鮑魚汁一齊入口, 好食.

豆酥焗鱈魚球 : 它可以講係”我不好看, 但我很好吃”. 外邊包有焗得香口; 而口感好似黃金蝦外層般沙沙的台灣豆酥, 中間的魚肉白滑無骨. 但我覺得魚皮位最好食, 因為魚皮表層有點輕微香脆, 底則有點煙韌, 又被豆酥包住, 脆啦, 煙韌同好香豆酥味.

老實講三, 四佰可以食環境, 服務, 法國藍帶個名, 食物又龍蝦又鮑魚都真係幾低食, 如果識路印到張coupon就仲著數, 做冬同團年都唔錯, 因為係中餐廳, 所以裝修係好中式, 呢點屋企既長老應該無得投訴
有時係普通酒樓食一圍都收你4-5仟啦, 相對嚟講呢到低食好多囉.

餐牌
金錢鳳肝帶子