(非会员)
2007-07-29 2 浏览
係朋友介紹下同女朋友去試食甚少去家庭作業的食肆,偶然一去反而甚有風味得老闆娘同一個樓面,落單速度尚算滿意但廚房人不多,所以上菜速度有點慢兩人點了叉麵拉面($38), 炸蝦飯($48), 燒鯖魚($78)同海老天婦羅($28)拉面絕對好味過「千味拉麵」,豬骨湯底味濃,拉麵彈牙口感不錯,雖不是頂級但價錢平,水準平均炸蝦飯其實唔係炸蝦飯,佢本身經已係一個天婦羅飯,除了三件炸蝦,還有炸薯、炸茄子同炸魚,炸蝦彈牙,炸茄子無炸到乾巴巴,炸魚更是味美,隨飯還有麵鼓湯,底食!燒鯖魚係我心目中比較貴,係睇食評而食,但師傅燒魚燒到魚皮香脆可口,灑上檸檬汁更加多了一份鮮味,可惜魚肉有點霉,不知鯖魚的肉質是否如此。海老天婦羅可以話底食夾大件,5件大炸蝦,肉質鮮嫩彈牙=P $28 係一般日本食肆不能食這個水準ar~總括黎講呢間野係被忽略的明珠,聽食評講老闆係某名店大廚,但唔理真假,我都好欣賞三河屋的食物水準有幾多食肆可以俾你食到平野之餘又可以食到好野ar?
係朋友介紹下同女朋友去試食
甚少去家庭作業的食肆,偶然一去反而甚有風味

得老闆娘同一個樓面,落單速度尚算滿意
但廚房人不多,所以上菜速度有點慢

總括黎講呢間野係被忽略的明珠,
聽食評講老闆係某名店大廚,
但唔理真假,我都好欣賞三河屋的食物水準
有幾多食肆可以俾你食到平野之餘又可以食到好野ar?