2013-07-12 6 浏览
为了庆祝交左份Individual Final Report, 专程去上环找美食。见之前Openrice的餐厅排行榜入面有"川善茶居", 好似几吸引, 食评也几高, 所以决定和朋友俩去试试。入到去见环境也不错, 地方都整洁。本来想坐个靓位, 但冇book 枱, 要坐个细位。点知之后有两人入黎, 又系walk-in, 点解可以坐靓位架 .......仲要张枱又大~不公平~到食物方面试了比较出名ge Drinks同甜品, 点了Hot Match soul、Green Hot Chocolate、Green Tea Chocolate Foundant 抹茶心太软。其实价钱真的比较贵~ Hot Match soul $32(入面有green tea powder, soya milk, honey, almond, sultanas & cinnamon flowers)味道都不错, 表面的玉桂花加green tea soya milk同honey, 味道几清香几特别, 但内里的果仁片同提子亁向Match soul 入面突出唔到佢地ge味道, 有点强加入去, 其实我觉得果仁片同提子亁可有

入到去见环境也不错, 地方都整洁。
.......仲要张枱又大~不公平~

Hot Match soul $32
味道都不错, 表面的玉桂花加green tea soya milk同honey, 味道几清香几特别, 但内里的果仁片同提子亁向Match soul 入面突出唔到佢地ge味道, 有点强加入去, 其实我觉得果仁片同提子亁可有可无。
Match Soul
Green Hot Chocolate $32
(入面有green tea powder, white chocolate milk & cream)
我比较喜欢这杯的味道, 可能因为我喜欢食朱古力, 好多时饮品都是啡色的朱古力奶, 而这杯是白朱古力, 味道几好。白朱古力加green tea, 味道好夹。加埋cream, 好滑~
Green Hot Chocolate
Green Tea Chocolate Foundant 抹茶心太软 $68(失望
对人地来说抹茶心太软系最好的, 对我来说系非常失望的。
之前见人地话50几蚊, 我都觉得有啲贵加不值得。去到先知加左价, 加到$68。我都吓亲!!

但黎到都要试一试, 原来名不副实!!
等左一阵黎左, 见到个size小得可怜。话明抹茶心太软当然个心系软~系会流汁出黎𠮶啲啦~
点知一切, 再切, 入面都系实心
, 可以讲呢个心太软系失败左, 不是叫"心太软", 是叫"心太硬"。
而且味道不太好吃~
非常失望。见个个食评都是流心的, 为什么我的是这样?!?!??!
价钱跟质素不成正比~
也是实心的!!!
就这样二人食了$132。真系好贵~~!!!

题外话/补充资料: 我觉得川善茶居应该要改善一下, 最后是下次我不会再来的了~