2009-01-21 17 浏览
早前看了U MAGAZINE介紹了這間位於旺角通菜街裡的一間小小泰國食店, 已經被其介紹的冬蔭功麵及炸蝦餅吸引, 今晚同朋友一齊試食一下, 點知真係有驚喜的不錯!我雖然喜歡冬蔭, 但我不太嗜辣, 而尼間嘅冬蔭, 比外面其他的冇咁辣, 但又不會失去茄酸的香, 加上香茅, 湯底好好味, 絕對唔會好似飲清湯咁淡戌戌... 當然我ORDER左推介的炸蝦餅冬蔭功湯麵, 蝦餅好好味, 蝦膠充滿膠質甚彈牙, 又唔會太油膩.朋友則ORDER了泰式醉貓牛肉炒河粉(可選配牛,豬或雞肉), 河粉並非平常吃的魚蛋河粉那些, 而是泰國闊身的河粉, 正! 美中不足的是尼道炒粉應該會有酒香, 因為佢個英文名係DRUNK FRIED NOODLE WITH BEEF/PORK/CHICKEN, 但事實上卻沒有酒香, 不過我覺得都好惹味~另外都ORDER了一碟炒椰菜苗, 算爽口, 但比起在另一間吃的椰菜苗, 佢地尼間就比較大株同鬆散, 但都OKAY, 唔會難吃.我地重可以用特價$8各點兩杯特飲. 我點的龍眼冰好夠龍眼清甜, 但朋友點的茉莉花蜜都充滿茉莉花香, 清清甜甜, 相信夏天飲的話,更有消暑解渴之效.