2022-12-20
今晚去跟爸爸吃韓國餐,這間餐廳位於九龍貿易中心內,樓上是辦公室大樓。餐廳都較為易搵,是位於上辦公室的電梯大堂附近。今日點解會來呢間餐廳,因為朋友跟我說這間餐廳的醬油蟹很好吃,可以便帶爸爸來吃。餐廳座位都不少,好舒服好光猛及乾淨。餐廳的店員都是韓國人,所以都要以英文來溝通,令人置身於韓國之中。但放心,入座後都是以QR code下單,所以十分方便。一坐下,有很多很多前菜供應,有泡菜、辣芽菜、菠菜、蓮藕。每款都好好味,泡菜帶點微辣,超級惹味。另外我都好喜歡這款辣芽菜,爽口清脆仲辣辣地,好正好開胃。除左呢幾款前菜,仲有一款是以鐵板盛著的芝士粟米,真係超美味,熱辣辣的,令芝士處於半融狀態,跟粟米粒混和,芝士既香濃跟粟米的香甜,真係絕配。芝士仲可以做到拉絲狀態,好吸引,好好味。好欣賞呢一款前菜。到主食了,當然唔少得醬油蟹。一大盆的醬油蟹,色香味俱全。仲配上了一配紫菜、芝麻、醬汁白飯。醬油蟹味道香濃而且蟹肉很鮮很甜,吃起來令人津津有味。蟹油蟹很特別,都不是很多韓國餐廳有售,因為要十分新鮮,好惹味。很喜歡把飯加到蟹蓋內,加以跟蟹肉蟹膏跟醬料拌勻,啖啖鮮甜惹味,不知不覺間,都可以把整碗飯一一掃清。就算是
餐廳座位都不少,好舒服好光猛及乾淨。
前菜
醬油蟹
就算是蟹的蟹腳部分都十分鮮甜美味,醬油蟹的蟹身較為軟身,輕輕一咬已經好輕易地吃到蟹肉,所以不用擔心吃蟹會麻煩。
蔬菜飯卷、炸雞、調味炸雞
另一款點了蔬菜飯卷、炸雞、調味炸雞拼盤。
整個賣相相當吸引,大大份超豐盛,而且每種食材都有d,岩曬想試多幾款唔同口味。
飯卷好多餡料,一啖一件好豐富好滿足。飯卷內的蔬菜好爽口清脆,正。
另外炸雞大大件,仲即點即炸,熱辣辣好脆好juicy..有四件原味炸雞,脆卜卜,但原味炸雞都有點點微辣的,但非常惹味可口。
仲有兩件炸雞是淋上了香甜辣醬,所以吃起來更刺激更惹味,因為香香辣辣,令人吃到停不了。
餐廳的款式不少,仲有好多鍋物類、拉麵、肉類等等,十分有特色而且位置都方便,岩曬附近上班的朋友仔黎呢度開飯。