2021-03-18
今次黎到新開係銅鑼灣嘅台灣過江龍餐廳段純貞牛肉麵🐂大概下晝兩點同朋友黎食個late lunch🤩唔洗排隊亦坐得好舒服😌環境乾淨👍同朋友分別叫咗兩個招牌嘅牛肉麵🙈我就叫咗麻辣嫩五花牛肉麵 ($84) 配珍珠奶茶🧋 ($28),而朋友就叫咗蒜香手撕雞乾拌麵(配花生🥜)($78)配荔枝乳酸飲料($28),時候再加咗個紅油抄手share😼麵可以揀手工麵或者幼麵,我同朋友都揀咗手工麵😎我嘅牛肉麵一黎到已經有好大陣又香又辣嘅味😋而一擺入口牛肉勁淋身,一啲都唔會煙韌🐂而且牛肉味都好出,而湯底更做到十分麻辣,果陣香味令人食完一淡又一淡🥰手工麵亦有咬口,三種食材相輔相成十分推薦👏但如果食唔到辣嘅朋友就要留意下,因為真係幾辣同幾麻㗎!食完都要飲多幾淡水🤣珍珠奶茶🧋就偏甜,但珍珠都要咬口,建議大家少甜會比較易入口更好飲朋友嘅乾拌麵因為太香所以忍唔住食咗幾淡🙈個人覺得花生味比起蒜香味更加出😸手撕雞都好有油香,會係比較飽肚濃味嘅選擇😜就算係乾拌麵都唔會太乾身,有足夠嘅醬汁去攪拌均勻😙而荔枝乳酸特飲比較清淡,食完濃味嘅拌麵再飲返就啱啱好👍好似飲緊好清甜嘅乳酪咁,有淡淡嘅荔枝味😍最後叫咗個紅油抄手有六大粒🤓粒粒都皮
最後叫咗個紅油抄手有六大粒🤓粒粒都皮薄多餡👍蒜香味好重🧄但就唔會好似牛肉麵咁辣😜好快食完一粒又一粒
埋單每人$150左右🤟呢間台灣過江龍牛肉麵果然無令我失望😍鍾意食辣嘅朋友我特別推介麻辣牛肉麵,因為的確比出面食到嘅辣同香😌下次黎開附近又想食台灣嘢嘅會encore😜