2024-03-12
去開旺角花墟,喺附近見到燒味專門店,店面剛剛做緊裝修,但見到人流都好滿,就入去試下啦,等咗一陣就有位喇,人流都去得好快, 食飯期間一路有好多人入嚟買外賣,應該係老字號,餐廳一至五有唔同燒味外賣款式做特價,好多街坊幫襯,店舖裝修簡約,光線充足,corner位大玻璃可以望到街景,悠閒地享受美食期間,外面就感受到繁榮都市嘅一面好耐冇飲過老火湯啦 ~~ 今日嘅老火靚湯係扁豆葛湯,煲得好濃鬱,好重料沒有味精,係家嘅感覺 😚燒味雙拼飯 - 燒肉拼燒鵝飯本身想吃乳豬,但已經售罄很搶手,咁就轉咗燒肉拼燒鵝,燒肉皮卜卜脆,啲肉肥瘦均勻有五層,味道剛好唔會好鹹, 配埋芥末醬簡直一絕,燒鵝燒得好香,唔肥膩,肉質軟熟,雖然燒肉已經好好,我相信乳豬會更好,下次要早啲嚟試乳豬 😆金牌燒鵝髀 + 切雞髀瀨粉我哋另外選了雙髀飯,燒鵝髀燒得香之外,仲好juicy,淡淡肉好過癮,金牌果然名不虛傳,切雞髀煮得剛剛好,肉質好嫩滑,斬得好好沒有碎骨,瀨粉煙煙靭靭,湯底好清,非常好味 🤩
燒味雙拼飯 - 燒肉拼燒鵝飯
金牌燒鵝髀 + 切雞髀瀨粉