2020-10-19
約咗朋友喺銅鑼灣食晚飯,由佢安排餐廳。一見到朋友,佢就豎起三隻手指高舉過頭,我咁醒目就知道佢係模仿泰國爭取民主嘅學生同人民,於是立即肅然起敬,亦都知道佢會帶我去食泰國菜😋朋友就帶咗我嚟呢間有個巨大火車頭嘅餐廳,裏邊亦都有好多火車車廂嘅裝飾,幾特別幾得意😎我哋叫咗幾樣嘢一齊食:「泰式醃粉絲海鮮沙律」,呢個沙律係熱嘅,非常特別,有熱辣辣嘅粉絲,真係又熱又辣😆,仲有鮮蝦、魷魚、帶子,非常惹味,啱晒鍾意食辣嘅人😋 「泰式鹹魚炒芥蘭」,芥蘭好新鮮,鹹魚又係超級惹味,簡單又非常香口美味嘅菜式😋「泰式鮮蝦炒金邊粉」,除咗鮮蝦之外,仲有芽菜、雞蛋絲、香蔥、碎花生,加埋青檸汁同魚露,非常好味😋,仲好大碟😁「小曼谷原隻芒果糯米飯」,呢個芒果糯米飯仲配有椰漿,芒果好甜,椰漿少少甜兼好香,配糯米飯食好美味😋同朋友兩個食得好開心😃。另外希望泰國民主運動早日成功。香港就.....要加油,正如餐廳收據上邊咁寫💪
我哋叫咗幾樣嘢一齊食: